Home » D:News » Un nou portal dezvăluie tot ce vrei să afli despre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Un nou portal dezvăluie tot ce vrei să afli despre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Un nou portal dezvăluie tot ce vrei să afli despre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei
Publicat: 20.05.2013
Un portal cu informaţii despre cele şase cetăţi care compun ansamblul dacic din Munţii Orăştiei a fost lansat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, pe site existând date, în şase limbi, privind accesul în zonă pentru turişti.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, instituţia a lansat portalul www.cetati-dacice.ro, pentru cei pasionaţi de civilizaţia dacică, astfel ei având acces la informaţiile şi descoperirile ce ţin de siturile arheologice din Munţii Orăştiei, realizate de către cercetătorii muzeului, ai Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (din Deva.

„Astfel, rezultatele Programului Multianual de Cercetare Arheologică Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei vor fi făcute publice în mod constant, pentru a populariza şi promova reminiscenţele unei culturi încă destul de puţin cunoscute în rândul românilor. Site-ul cuprinde informaţii referitoare la cele şase cetăţi care compun ansamblul dacic – Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna, detalii privind eforturile depuse în vederea includerii acestuia în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Portalul are şi funcţia unui ghid turistic, oferind toate datele de acces necesare explorării zonei pentru iubitorii de drumeţii”, se arată în documentul citat.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Carmen Ciongradi, a subliniat, în comunicat, că specialiştii muzeului desfăşoară neîntrerupt săpături arheologice, de peste 60 de ani, în Munţii Orăştiei.

„Cercetarea epocilor dacice şi romane se bucură de o lungă tradiţie în cadrul muzeului. De peste şase decenii, specialişti ai muzeului efectuază neîntrerupt săpături arheologice în zona capitalei Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Ruinele cetăţilor, care se pot vedea şi astăzi, oferă o imagine destul de clară a unei civilizaţii înfloritoare din Epoca Fierului. Ştim că pasiunea noastră pentru rădăcinile neamului este împărtăşită de mulţi, de aceea ne-am dorit să creăm acest portal, pentru ca oamenii să aibă uşor acces la informaţiile referitoare la civilizaţia dacică şi la rezultatele cercetărilor noastre”, a explicat Ciongradi.

Site-ul este disponibil în şase limbi – română, maghiară, engleză, franceză, germană şi spaniolă.

În anul 2012, sub coordonarea Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, s-au pus bazele unui proiect mai amplu de cercetare arheologică – Programul Multianual de Cercetări Arheologice din Munţii Orăştiei, finanţat de către Ministerul Culturii şi având ca obiectiv investigarea, cercetarea şi valorificarea publică a rezultatelor cercetărilor desfăşurate în această zonă.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase