Home » D:News » Secretele celui mai sănătos vin roşu din lume au fost descifrate de cercetători

Secretele celui mai sănătos vin roşu din lume au fost descifrate de cercetători

Secretele celui mai sănătos vin roşu din lume au fost descifrate de cercetători
Publicat: 04.09.2013
Oamenii de ştiinţă din Uruguay au reuşit, cu ajutorul unor cercetători europeni, să secvenţieze genomul strugurelui Tannat, din care este produs „cel mai sănătos vin roşu din lume”. Cercetătorii doresc acum să descifreze secretul proceselor chimice care stau la baza aromei vinului.

Francisco Carrau, un profesor de chimie din Uruguay, şi Massimo Delledonne, un cercetător italian, au colaborat pentru a secvenţia genomul acestui strugure. Datorită faptului că are multe seminţe, strugurele Tannat este celebru pentru faptul că produce un vin cu o concentraţie mare de tanini – un antioxidant care combate îmbătrânirea celulelor.

Vinurile din struguri de Tannat sunt cunoscute drept cele mai sănătoase vinuri roşii datorită nivelului ridicat de procianidine, despre care se crede că reduc tensiunea arterială şi nivelul colesterolului din sânge.

„Un vin din struguri de Tannat are de două ori mai mulţi tanini decât un Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir. Secvenţierea genomului acestui strugure va permite viticultorilor să-şi protejeze nişa preţioasă pe care o au în industria vinului, ce valorează 300 de miliarde de dolari la nivel mondial”, spune profesorul Carrau.

Acum, aceiaşi cercetători încearcă să descopere alte secrete ale strugurului de Tannat: cum se combină solul, mineralele, temperatura, clima, altitudinea şi alţi factori de mediu pentru a afecta expresia genelor în struguri şi aroma şi culoarea vinului.

„Vinificaţia este dintotdeauna o artă. Astăzi, ea este şi o ştiinţă. Dacă putem stabili prin biotehnologie care sunt factorii ce determină aroma şi culoarea unui vin, putem folosi aceste informaţii pentru a crea produse mai valoroase”, spune profesorul Carrau.

„De asemenea, aceste informaţii pot ghida deciziile referitoare la locul în care să plantăm noi podgorii, care produc de regulă primul fruct după 5 ani şi cel mai bun fruct după 10 ani. A avea capacitatea de a prezice cu succes locaţia unei podgorii reuşite ar reprezenta o valoare uriaşă”, spune specialistul.

Tannat este „strugurele naţional” al Republicii Uruguay, ţara ce se clasează pe a patra poziţie în America de Sud în clasamentul podgoriilor, cu 8.500 de hectare. Mai bine de o treime din strugurii crescuţi în această ţară sunt Tannat.

„Descoperirea mai multor detalii despre compuşii din Tannat ce stimulează sănătatea umană necesită continuarea analizei genomuluio acestui strugure. Suspectez că, în viitor, aceste informaţii vor ajuta această varietate de strugure să devină mai cunoscută în jurul lumii”, concluzionează profesorul Carrau.

Sursa: United Nations University

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase