Home » D:News » Cel mai periculos animal de pe Pământ este cât vârful degetului tău

Cel mai periculos animal de pe Pământ este cât vârful degetului tău

Cel mai periculos animal de pe Pământ este cât vârful degetului tău
Publicat: 05.09.2013
Unul dintre cei mai prolifici ucigaşi din regnul animal nu e nici mare, nici rapid şi nici nu are o dentiţie specială. De fapt, este vorba de o insectă cât vârful degetului.

Vorbim despre ţânţar, insecta responsabilă pentru milioane de decese anual. El este deosebit de periculos pentru că răspândeşte boli precum malaria, febra Dengue şi virusul West Nile. 

Malaria, o boală asemănătoare cu gripa este cauzată de nişte paraziţi care sunt purtaţi doar de ţânţari. În 2010, 219 milioane de oameni au fost infectaţi cu malarie, iar 660.000 dintre aceştia au decedat. Pentru a putea face o comparaţie între victimele ţânţarilor şi cele ale altor animale vă informăm că rechini, şerpii şi urşii la un loc ucid doar 100.100 persoane anual. 

Potrivit lui Joe Conlon, de la American Mosquito Control Association, malaria ucide anual un număr de copii echivalent cu numărul pasagerilor din 9 avioane Boeing 747 pline. 

Din fericire, malaria se poate trata, însă există şi alte boli transmise de ţânţari pentru care nu s-au descoperit tratamente sigure. 

Mai jos veţi găsi o listă cu unele dintre cele mai periculoase boli pe care le transmit ţânţarii şi pentru care, până acum, nu s-au găsit tratamente sau vaccinuri. 

Febra Rift Valley (RFV)

Ea poate afecta atât oamenii, cât şi animalele. Specialiştii susţin că dacă boala, care se întâlneşte în Africa, ar ajunge în Occident, ea ar infecta animalele, iar oamenii s-ar îmbolnăvi după ce s-ar hrăni cu carnea acestora. 

RFV provoacă moarte în doar 1% din cazuri dar determină apariţia unor simptome foarte neplăcute precum vărsăturile cu sânge. Mai mult, jumătate dintre cei care contractează forma oculară a RFV îţi pierd vederea. 

Chikungunya 

Chikungunya afectează milioane de persoane la nivel mondial. Deşi rareori se dovedeşte a fi fatală, boala afectează mai ales copiii cărora le provoacă ameţeli, senzaţii de greaţă, dureri de ca, de muşchi şi de articulaţii.

„Am fost în Africa şi am văzut şi am auzit copii care urlau zile întregi de durere. Este o boală foarte urâtă”, a declarat Conlon adăugând că în general, Chikungunya se întâlneşte în Thailanda, Indonezia, Filipine şi Malaezia, dacă că au existat şi cazuri în Italia. 

Febra Dengue

Febră Dengue este supranumită şi febra oaselor rupte tocmai pentru că pacienţii care o contractează au dureri atât de mari încât au impresia că au oasele rupte. 

Boala este letală în proporţie de sub 1%, însă ea este mult mai terifiantă în cazul în care un individ o contractează pentru a doua oară. Dacă cineva contractează o altă tulpină de febră Dengue, după ce iniţial a fost vindecat, boala evoluează într-o formă hemoragică. În acest caz pacientul începe să sângereze prin toate orificiile corpului şi moare. 

Recent, au s-au înregistrat cazuri de febră Dengue şi în Florida, iar Conlon a explicat că, de fapt, se pare că ea a apărut pentru prima dată în Philadelpihia, fiind o boală care evoluează foarte bine în climatul temperat. 

Virusul West Nile 

Pentru fiecare caz declarat de îmbolnăvire cu virusul West Nile, autorităţile susţin că mai există cel puţin alte 35 de cazuri neoficiale. Asta înseamnă că pe lângă cele 35.000 de cazuri înregistrate oficial din 1999 şi până acum au mai existat milioane de alte cazuri nedeclarate. 

La majoritatea pacienţilor (70-80 de procente) nu se înregistrează simptome, însă restul de 30% – 20% dintre indivizi a dureri de cap îngrozitoare, senzaţii de greaţă, diaree, iritaţii şi dureri de articulaţii. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase