Home » D:News » Da Vinci a inventat un instrument muzical inedit pe care abia acum îl putem asculta (FOTO/VIDEO)

Da Vinci a inventat un instrument muzical inedit pe care abia acum îl putem asculta (FOTO/VIDEO)

Publicat: 19.11.2013
Pe paginile vestitului caiet al lui Leonardo da Vinci, scris în secolul al XV-lea, pe lângă schiţe ale maşinilor zburătoare, paraşutelor, costumelor de scufundat şi alte dispozitive asemănătoare s-a numărat şi o idee curioasă a unui instrument muzical care părea să fie un hibrid între un clavecin şi un violoncel. Geniul italian numea acest instrument „viola organista”.
Viola Organista creată de Slawomir Zubrzycki    Viola Organista creată de Slawomir Zubrzycki

Acest instrument combina sunetul scos prin apăsarea clapelor cu sunetul susţinut al unui instrument cu coarde. Însă, pe cât de ingenioasă pare ideea, ea s-a numărat printre invenţiile lui Da Vinci care nu au apucat să fie puse în practică. După aproape 100 de ani de cât Da Vinci a creat schiţa, un organist din Nuremberg construieşte primul instrument cu clape şi coarde. Mulţi alţi specialişti vor încerca mai apoi să dea naştere instrumentului imaginat de Da Vinci, unii având mai mult succes, alţi mai puţin în realizarea proiectului. 

Acum, după aproximativ 5.000 de ore de muncă depuse de-a lungul a trei ani şi o investiţie de 10.000 de dolari, pianistul polonez Slawomir Zubrzycki a prezentat propria lui versiunea de viola organista. Nu numai că noul instrument este superb, dar el este complet funcţional aşa cum a demonstrat chiar Zubrzycki de curând, în timpul Royal Krakow Piano Festival

Spre deosebire de pian, noul instrument nu dispune de ciocănele acoperite cu pâslă. În schimb, în interiorul său se găsesc rotiţe învelite în păr de cal, precum un arcuş. Pentru a le activa, Zubrzycki  apasă pe o pedală de sub clape, care este conectată la un arbore cotit. 

Sunetele emise de instrument amintesc de cele specifice violoncelului, ale orgii sau chiar de ale acordeonului. 

;

Codex Atlanticus de Leonardo Da Vinci    Codex Atlanticus de Leonardo Da Vinci

Sursa: This is Colossal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase