Home » D:News » Maşini alimentate cu pungi de plastic? O invenţie recentă ar putea fi soluţia salvatoare pentru viitor

Maşini alimentate cu pungi de plastic? O invenţie recentă ar putea fi soluţia salvatoare pentru viitor

Maşini alimentate cu pungi de plastic? O invenţie recentă ar putea fi soluţia salvatoare pentru viitor
Publicat: 15.02.2014
Un proces prin care pungile de plastic sunt transformate în combustibil diesel, gaze naturale şi alte produse petroliere utile ar putea rezolva două crize dintr-o dată: criza carburanţilor şi criza ecologică produsă de poluarea cu pungi de plastic, care afectează grav ecosistemele.

Prelucrarea pungilor de plastic prin acest proces furnizează mai multă energie decât consumă, fiind aşadar eficientă, şi poate genera o serie de produse utile în industrie şi în domeniul transporturilor: carburant diesel, solvenţi, benzină, lichid hidraulic.

Dacă prin distilarea petrolului se pot obţine 50-55% combustibil, în schimb, prin prelucrarea plasticului (care este şi el obţinut din petrol), se poate recupera carburant în proporţie de cca. 80%, explică dr. Brajendra Sharma, de la Universitatea Illinois, autor al studiului.

Miliarde de pungi de plastic sunt aruncate anual, unele studii estimând că doar una din opt ajunge să fie reciclată. Celelalte ajung în gropile de gunoi, dar şi în ape, poluând plajele şi omorând animalele acvatice.

Studii anterioare arătaseră că pungile de plastic pot fi transformate în ţiţei, dar aceasta e prima cercetare care demonstrează că se poate obţine din ele un carburant pentru motoare diesel. Combustibilul astfel obţinut poate fi amestecat în proporţie de până la 30% cu motorină obişnuită, fără nicio problemă de incompatibilitate, au constatat cercetătorii, care şi-au publicat rezultatele în jurnalul Fuel Processing Technology.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase