Home » D:News » Ce riscă copilul tău dacă alegi să naşti prin cezariană. Avertismentul cercetătorilor

Ce riscă copilul tău dacă alegi să naşti prin cezariană. Avertismentul cercetătorilor

Ce riscă copilul tău dacă alegi să naşti prin cezariană. Avertismentul cercetătorilor
Publicat: 27.02.2014
Copiii care sunt născuţi prin cezariană au un risc mai mare de a deveni obezi atunci când vor creşte. Experţii au observat această legătură, dar deocamdată nu au nicio explicaţie.

La cercetare au fost analizate 38.000 de naşteri, iar riscul de obezitate a fost cu 22% mai mare în cazul copiilor născuţi prin cezariană.

Din 100 de naşteri naturale, 60 de copii au devenit obezi la maturitate, iar în cazul intervenţiei chirurgicale, din 100 de copii 65 au ajuns supraponderali.

Medicul Matthew Hyde, cercetător la Imperial College din Londra, spune că femeile nu sunt informate despre riscurile pe termen lung pe care le presupune o naştere prin cezariană. Cercetări anterioare au arătat că şi riscul de a face astm este mai mare în cazul persoanelor născute în acest fel.

Deşi experţii nu ştiu sigur de ce apare un risc crescut de obezitate, ei au câteva posibile explicaţii.

Stresul naşterii normale poate modifica genele bebeluşului. De asemenea, prin naşterea vaginală copilul este expus la anumite bacterii care ajung în intestinele lui şi îi influenţează greutatea corporală.

Dar este posibil să fie şi alte variante, care nu au legătură cu procedura chirurgicală în sine. Femeiele care nasc prin cezariană sunt în general mai grase, iar copii lor au şanse mai mari să fie supraponderali la rândul lor.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista PLOS ONE.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase