Home » D:News » Ce mănâncă românii? O cercetare dezvăluie cele mai consumate alimente în ţara noastră

Ce mănâncă românii? O cercetare dezvăluie cele mai consumate alimente în ţara noastră

Ce mănâncă românii? O cercetare dezvăluie cele mai consumate alimente în ţara noastră
Publicat: 07.05.2014
Pâinea, legumele şi fructele sunt cel mai des întâlnite alimente proaspete în coşul de cumpărături al românilor, iar cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pentru carne, legume şi mezeluri, potrivit unui studiu GfK.

„Alimentele proaspete sunt prezente în 2 din 3 coşuri şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor dedicate consumul casnic pentru produse de larg consum. Cel mai des, în coşul de cumpărături al românilor se regăsesc pâinea, legumele şi fructele”, se arată în raportul institutului de cercetare de piaţă.

Totuşi, produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea (27% din totalul bugetului pentru alimente proaspete), legumele (20%) şi mezelurile (16%).

Canalul preferat pentru achiziţionarea produselor alimentare proaspete este comerţul tradiţional, care acoperă 60% din valoarea totală a acestei pieţe.

„Orientarea către comerţul tradiţional este influenţată în special de produse precum legumele, pâinea, peştele şi produsele de cofetărie care sunt cumpărate într-o proporţie mai mare din magazinele specializate, brutării, patiserii sau pieţe. În schimb, mezelurile şi carnea de pui sunt achiziţionate aproape în mod egal din cele două formate de comerţ: modern şi tradiţional”, menţionează GfK.

Ca şi în cazul majorităţii produselor de larg consum, hipermarketul deţine supremaţia între formatele comerţului modern atunci când vine vorba despre achiziţionarea de alimente proaspete.

„Observăm o deschidere mai mare a cumpărătorilor de a-şi procura produse proaspete din acest format de retail. Aproximativ trei sferturi dintre cumpărătorii care intră într-un hipermarket pun în coş fructe şi legume, comparativ cu doar 60% dintre clienţii supermarketurilor şi ai discounterilor”, a declarat Raluca Răschip, consumer goods & retail Director GfK România.

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic la nivelul întregului an 2013, fiind realizat pe un eşantion de 3.000 gospodării. Categoriile de produse monitorizate în studiu sunt: legume, fructe, ouă, pâine, produse de panificaţie şi brutărie, mezeluri, carne proaspătă, mâncare gătită proaspătă, produse de cofetărie, peşte, icre, suc proaspăt.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase