Home » Natură » Cercetătorii au făcut o descoperire îngrijorătoare. Nivelul mării va creşte rapid din această cauză – VIDEO

Cercetătorii au făcut o descoperire îngrijorătoare. Nivelul mării va creşte rapid din această cauză – VIDEO

Cercetătorii au făcut o descoperire îngrijorătoare. Nivelul mării va creşte rapid din această cauză – VIDEO
Publicat: 22.03.2015
Un gheţar de dimensiunea Californiei, aflat în estul Antarcticii, este în pericolul. Dacă se dezgheaţă ar putea duce la o creştere semnificativă a nivelului mării în toată lumea, respectiv de circa 3,5 metri, arată rezultatele unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit două canale submerse aflate sub gheţarul Totten. Acestea ar putea permite apelor mai calde din apropierea gheţarului să ajungă sub el cauzând subţierea rapidă a calotei de gheaţă.

Calota glaciară din estul Antarcticii este cel mai mare corp de gheaţă din lume. Oamenii de ştiinţă credeau iniţial că sub aceasta există o culme subacvatică ce protejează calota de apele calde, dar rezultatele noului studiu contrazic această ipoteză.

Cercetările ştiinţifice anterioare au descoperit ape calde în jurul gheţarului, dar aceasta este prima dovadă care arată că acestea pot compromite calota glaciară.

Sursă: YouTube

Gheţarul Totten se micşorează cu 10 metri pe an, explică cercetătorii. Dacă ninsorile nu vor reuşi să compenseze acest lucru, în curând situaţia în care se află gheţarul ar putea fi ireversibilă.

Sursă: Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase