Home » Știință » Experţii au descoperit, într-o banală bucată de sticlă, o nouă stare a materiei. ”Ne-a fost teamă să o facem publică”

Experţii au descoperit, într-o banală bucată de sticlă, o nouă stare a materiei. ”Ne-a fost teamă să o facem publică”

Experţii au descoperit, într-o banală bucată de sticlă, o nouă stare a materiei. ”Ne-a fost teamă să o facem publică”
Publicat: 07.06.2017
O dezbatere veche de 30 de ani a reluat amploare deoarece fizicienii au descoperit o nouă stare misterioasă a materiei într-o banală bucată de sticlă.

Descoperirea realizată de către fizicianul Sho Yaida, din cadrul Universităţii Duke, prezintă o fază de tranziţie nedetectată până în prezent la materialele din viaţa reală, informează Science Alert.

,,Am obţinut dovezi ale tranziţiei, descoperire pe care ne-a fost teamă să o facem publică în mare parte din cauza comunităţii ştiinţifice care a infirmat existenţa acesteia, anterior,” a afirmat Patrick Charbonneau. 

Misterul se bazează pe faptul că în momentul în care experţii au privit sub microscop un cristal au observat o mulţime de atomi aranjaţi în perfectă ordine, simetric. Însă, în momentul în care au observat sub microscop o bucată de sticlă, au descoperit că atomii din aceasta sunt poziţionaţi haotic. Atunci când Yaida şi echipa sa au investigat fenomenul au realizat că structura internă este mult mai ciudată decât şi-ar fi imaginat. Materialul trecea printr-o fază de tranziţie stranie la temperaturi joase ce provoca o nouă stare a materiei

Conform calculelor experţilor, noua stare infleunţează modul de interacţiune al materialului cu sunetul sau căldura, precum şi momentul în care acesta va ceda sub presiune. Noua stare este cunoscută cu denumirea de ruperea simetriei, aceasta a fost demonstrată anterior, însă doar prin intermediul sistemelor ipotetice care au peste şase dimensiuni. În rezent experţii au reuşit, însă, să demonstreze existenţa sa în obiectele reale cu trei dimensiuni spaţiale. 

Bazându-se pe calculele efectuate, echipa a descoperit că în cazul sticlei, la o temperatură joasă, atomii din material se aranjează în diferite configuraţii. Este vorba de un tip de aranjament simetric, replică a ruperii simetriei astfel fiind realizate o mulţime de modele. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase