Home » D:News » Alimentele care trebuie consumate la început de toamnă

Alimentele care trebuie consumate la început de toamnă

Alimentele care trebuie consumate la început de toamnă
Publicat: 10.09.2018
Toamna este sezonul fructelor coapte şi al legumelor frumos colorate, bogate în vitamine şi nutrienţi. Pentru a afla de ce alimente are nevoie organismul nostru în acest anotimp, după ce s-a confruntat cu valul de caniculă, am apelat la medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

Dacă merele, perele, prunele, gutuile sunt vedetele sezonului de toamnă şi au un conţinut bogat în vitamine şi  fibre, asigură o digestie optimă si un tranzit normal, sfecla roşie poate fi leguma minune pentru organismul nostru.

Merele

Merele au în compoziţie minerale precum magneziu, calciu, cupru, dar şi o serie de vitamine, cu precădere vitamina C. Un rol important îl au pectinele care participă la buna funcţionare a aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal şi absorbind deşeurile şi toxinele, putând preveni astfel cancerul de colon. Prin vitamina A se stimulează secreţia mucusului intestinal, care are un rol protector, participând la prevenţia ulcerului, dar şi la dezinfecţia intestinului.

Sunt un adjuvant natural al tratamentului hipocolesterolemiant şi le recomand în regimurile de slăbire, deoarece au un conţinut de zaharuri naturale, atât de necesare bunei funcţionări a organismului, au un efect uşor diuretic şi încărcătură calorică scăzută.

Perele

Perele sunt fructe zemoase şi dulci, înrudite cu gutuile şi merele, asigură 15 % din aportul zilnic de fibre, dar au şi proprietăţi hipocolesterolemiante.  Susţin consumul de pere, au un conţinut bogat în minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, dar şi în vitamine din grupul B.  Ele reprezintă o sursă de  vitamine, A, B1, B2, E,  precum şi caroten şi acid folic, cu rol remineralizant. Sunt ideale în cazul pacienţilor astenici, anemici.  Perele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ şi depurativ, fiind un adjuvant în aliementaţia pacienţilor care suferă de constipaţie cronică.

Prunele

Prunele au în compoziţie  glucide (fructoză şi levuloză), hidraţi de carbon, acizi organici, vitaminele A şi B, minerale precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier. Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor de stimulare a tonusului nervos şi de combatere a stărilor de oboseală. Recomand pacienţilor consumul de prune, au un conţinut bogat în celuloză si în mucilagiu, fiind indicate în situaţiile de constipaţie cronică. Bogate în glucide, prunele nu sunt recomnadate în terapia nutriţională a pacienţilor diabetici.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase