Home » D:News » Laboratorul Columbus a ajuns la destinatie

Laboratorul Columbus a ajuns la destinatie

Laboratorul Columbus a ajuns la destinatie
Publicat: 12.02.2008
Laboratorul european Columbus a fost atasat cu succes la Statia Spatiala Internationala (ISS), fapt ce reprezinta un pas major pentru Europa in spatiu, informeaza AFP.

"Laboratorul european face parte oficial din ISS", a declarat astronautul francez Léopold Eyharts, la putin timp dupa incheierea procedurilor de atasare. Evenimentul, asteptat de multa vreme, reprezinta o etapa majora pentru Europa, care devine astfel coproprietar cu drepturi depline al singurului avanpost orbital. Experimentele realizate in microgravitatie, in laboratorul Columbus, vor permite pregatirea misiunilor cu echipaj uman pe Marte.
Pana in prezent, doar Rusia si Statele Unite dispuneau de laboratoare proprii pe ISS.
Columbus va permite realizarea a sute de experimente, in domenii diverse, precum biotehnologie, medicina, stiinta materialelor si a fluidelor, crescand semnificativ capacitatile de cercetare ale ISS.
Columbus este un modul cilindric cu o lungime de sapte metri si un diametru de 4,5 metri. Laboratorul cantareste 10,3 tone cand este gol si 19,3 tone cand este plin; poate gazdui pana la trei persoane si maxim 10 incinte pentru experimente.
Constructia sa, care a costat 1,3 miliarde de euro, a inceput in 1992. Laboratorul ar fi trebuit sa fie atasat pe ISS in 2004. Insa accidentul navetei Columbia, in februarie 2003, a dus la anularea zborurilor pe ISS in urmatorii doi ani.
Un noul termen pentru atasarea laboratorului a fost stabilit pentru decembrie 2007, dar lansarea navetei Atlantis (destinata sa efectueze transportul), programata initial pentru 6 decembrie, a fost amanata de mai multe ori, din cauza unor probleme tehnice la rezervorul extern.
Atlantis a fost lansata cu succes pe 7 februarie, de la baza spatiala Kennedy din Florida, naveta avand la bord un echipaj format din sapte astronauti, printre care francezul Léopold Eyharts si germanul Hans Schlegel, de la Agentia spatiala europeana (ESA). Astronautii vor intra in laboratorul Columbus pentru a testa echipamentele.
Astronautul francez Léopold Eyhart va ramane pe ISS mai multe saptamani pentru a activa laboratorul european. El il inlocuieste pe ISS pe americanul Daniel Tani, care se va intoarce pe Pamant cu Atlantis.
Germania este cel mai mare contribuitor financiar la acest proiect (41%), alaturi de Italia (23%) si de Franta (18%).

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase