Home » D:News » Noi teorii asupra aparitiei mersului biped la oameni

Noi teorii asupra aparitiei mersului biped la oameni

Noi teorii asupra aparitiei mersului biped la oameni
Publicat: 12.06.2008
Separarea oamenilor de primate s-a produs in urma dezvoltarii capacitatii primilor de a folosi la mers doar membrele inferioare, anunta specialistii de la Universitatea de Antropologie din Washington.

Acestia sunt de parere ca primii hominizi, care au trait in urma cu pana la 7 milioane de ani, se foloseau de toate membrele in timpul deplasarii, asemeni cimpanzeilor de astazi. Cu toate acestea, ei ar fi folosit mersul biped pe distante scurte pentru a culege fructele aflate deasupra solului.

„Mersul biped pe distante scurte, probabil undeva intre 9 si 16 metri, necesita mult mai putina energie decat cel in patru labe. In acest mod, hominizii isi conservau energia pentru a calatori pe distanta lungi in cautarea hranei”, declara Patricia Kramer, antropolog la universitatea americana.

Cercetatorii au efectuat mai multe teste pe cimpanzei, considerati cele mai apropiate „rude” ale omului, cele doua specii avand o structura osoasa si musculara a membrelor inferioare aproape identica. Totodata, cimpanzeii au acelasi dimensiuni ca si primii hominizi, sunt de parere specialistii americani. Rezultatele testelor au aratat ca primatele isi pot dezvolta aceleasi capacitati ca si stramosii oamenilor.

„Abilitatea de a se deplasa pe doua picioare a dus la transformarea membrelor inferioare ale primilor hominizi precum si la dezvoltarea capacitatii creierului. Putem spune astazi ca mersul biped nu a transformat omul, dar i-a permis acestuia sa se dezvolte”, concluzioneaza Patricia kramer.

Studiul antropologilor americani a fost publicat recent in prestigioasa revista de specialitate, American Journal of Physical Anthropology.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase