Home » D:News » Omul copac socheaza intreaga lume

Omul copac socheaza intreaga lume

Publicat: 26.02.2009
Dede Koswara un satean in varsta de 38 de ani din Indonezia si-a dobandit renumele de “Omul Copac” datorita formatiunilor epidermale cornoase asemanatoare cu scoarta de copac care cresc continuu pe corpul sau chiar daca sunt operate.

Dede Koswara a suferit recent a noua operatie in care chirurgii i-au curatat practic corpul si membrele de formatiunile care cresc continuu. In ciuda acestui fapt, chiar si cei mai mari experti sunt sceptici, concluzionand ca formatiunile de pe pielea lui Dede vor continua sa creasca in acelasi mod.

Doctorul Armand Gaspari de la Universitatea din Maryland este de parere ca boala de piele de care sufera “Omul copac” este cauzata de un virus papilom uman (HPV), o infectie relativ comuna care cauzeaza in mod normal excoriatii si papiloame de mici dimensiuni. Situatia in care se afla Dede se datoreaza faptului ca acesta sufera de o deficienta extrem de rara a sistemului imunitar, deficienta care nu permite organismului sau sa elimine excrecentele cornoase care-i cresc pe piele. In acest mod, virusul infesteaza celulele epidermale “ordonandu-le” sa produca cantitati masive de substanta cornoasa care se acumuleaza in straturi cutanate al caror aspect este asemanator cu scoarta de copac.

Oficialii Ministerului Sanatatii din Jakarta afirma ca in prezent traiesc circa 200 de presoane care sufera de boala “Omului copac”. Ultima sa operatie a avut loc in luna ianuarie a anului curent. O echipa de nu mai putin de sapte medici chirurgi a lucrat timp de patru ore pentru a-i indeparta lui Dede o parte din excrecentele de pe maini si picioare, astfel incat acesta sa fie capabil sa se hraneasca si sa mearga fara ajutor.

“Boala lui Dede Koswara este incurabila la ora actuala. Din acest motiv el are nevoie de operatii pentru indepartarea excrescentelor, la fiecare trei-patru luni, pentru ca aceste formatiuni cresc continuu ori de cate ori le taiem. Pana in prezent am extirpat o cantitate de 13,2 kilograme de excrecente”, declara dr. Rachmatdinata, director la spitalului Hasan Sadikin din orasul Bandung, Insula Java. Dede a fost infestat cu virusul papilom uman inca din adolescenta cand s-a taiat accidental la genunchi cu un topor.
Din cauza bolii sale, pe Dede l-a parasit sotia, lasandu-i in grija cei doi copii. Singurul sau venit provine din spectacolele pe care le da in cadrul unui circ ambulant, unde oamenii se inghesuie sa plateasca pentru a-l vedea pe “Omul copac”.

Sursa : The Telegraph

Foto : SUPRI, Reuters, Corbis

Citeste si :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase