Home » D:News » Cercetatorii rusi au descoperit « sediul » constiintei umane

Cercetatorii rusi au descoperit « sediul » constiintei umane

Cercetatorii rusi au descoperit « sediul » constiintei umane
Publicat: 16.06.2009
Intr-un experiment care ar putea revolutiona stiinta si cunoasterea umana, cercetatorii din cadrul Centrului de Studiu al Creierului de la Academia de Stiinte din Rusia au reusit sa localizeze centrul a ceea ce poate fi descrisa drept insasi constiinta umana.

Pentru inceput cercetatorii au evidentiat un o situatie surprinzatoare: pe langa faptul ca fiecare om are constiinta, creierul uman pur si simplu protesteaza in momentul in care oamenii spun minciuni. Mai mult decat atat, aceeasi echipa de cercetatori a reusit sa observe in premiera mondiala constiinta umana replicata pe ecranul unui calculator.
“Testul a decurs in modul urmator: veti vedea sageti care urca si coboara pe ecranul unui monitor. Sarcina primita este aceea de a juca un simplu joc pe calculator. Tot ce trebuie sa faci este sa minti pur si simplu. Cand vezi o sageata care o ia in jos trebuie sa spui ca vezi o sageata care o ia in sus si vice versa. Noi putem compara reactiile creierului in momentul cand spui adevarul si cand minti. Daca o persoana incepe sa minta, creierul ei trimite instantaneu semnale de protest. Ei bine, in acel moment se naste constiinta umana.” declara savantul Maxim Kireev.

“Exista un mecanism in creierul nostru, care ne informeaza atunci cand am facut ceva gresit. Acelasi mecanism lanseaza fenomenul denumit remuscare. Si, de fapt, remuscarea ne face sa ne uram propria constiinta. Acesta este motivul pentru care oamenii incearca sa scape de povara constiintei. Si cel mai popular si la indemana mijloc de a scapa de constiinta este… alcoolul. Cu toate acestea, se intampla deseori ca remuscarile se revina sub o forma mai pronuntata in momentul mahmurelii” adauga Andrei Kenig, directorul Centrului de Programare Lingvistica din Moscova.

“Ne este vital sa inventam unele mecanisme cognitive prin intermediul carora constiinta sa nu ne mai tortureze. Spre exemplu: daca fac ceva pentru tara mea, nu trebuie sa simt nicio remuscare pentru suferinta dusmanului. Aceste forme de autosugestie extrema sunt aplicate frecvent de armatele multor tari. De pilda, oficialii armatei SUA au folosit auto-sugestia pentru pentru a-i face pe soldatii americani sa nu simta remuscari sau mila in timpul razboiului din Irak. In acest scop soldatii erau pusi sa asculte tipetele unei femei violate intr-o camera alaturata” mai declara profesorul Kenig.

Sursa: Pravda

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase