Home » D:News » Ultimii elefanti ai Africii sunt decimati de seceta extrema

Ultimii elefanti ai Africii sunt decimati de seceta extrema

Publicat: 27.08.2009
O turma de elefanti dintr-o specie de desert foarte rara din Mali, Africa, a fost decimata din cauza uneia dintre cele mai severe secete din istoria recenta, care a adus sursele de apa de aici la cele mai scazute niveluri din ultimul sfert de secol.

Cele 350 pana la 450 de exemplare de elefanti din Gourma, aflate printre cele mai nordice turme care traiesc inca in Africa, sunt fortate sa parcurga distante extreme de-a lungul dunelor Saharei pentru a gasi izvoare sarace de apa. Puii sunt cei mai afectati de situatie, deoarece, spre deosebire de pachidermele mature, trompele lor nu sunt suficient de lungi incat sa ajunga la puturile din subteran, una dintre putinele surse de apa ramase.

Anul acesta nivelurile apelor sunt extrem de scazute in regiunea Gourma, din cauza caderilor inegale de precipitatii din 2008. Cel mai important dintre lacurile de aici, Banzena, se confrunta cu cel mai mare declin al sau din anul 1983, atunci cand a secat complet.

Pe data de 16 mai, Jake Wall, un cercetator al organizatiei Salvati Elefantii (STE), s-a intors de la Banzena, pe care l-a gasit aproape uscat. Foarte putine raman acum optiunile de adapare pentru elefanti si oamenii nu pot decat sa priveasca neputinciosi zbaterea dezordonata a animalelor aflate in cautarea apei si a…vietii.

Foarte multi elefanti supravietuiesc acum cu o cantitate limitata si aproape inaccesibila de apa. Pe fundul unul lac secat situat la 50 kilometri est de Banzena, sase elefanti maturi cauta in genunchi, cu trompele, apa care se afla la trei metri sub sol, printr-o groapa sapata de triburile de Touaregi. Puii lor nu pot face acelasi lucru.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase