Prima pagină D:News

California limiteaza consumul de energie al televizoarelor

11.22.2009 | ● Vizualizări: 52
California limiteaza consumul de energie al televizoarelor     ecologie, mediu, energie, televizor, consum, electricitate + zoom
Galerie foto (1)

Comisia pentru Energie din California., SUA, a aprobat, in urma cu cateva zile, o lege care va determina retragerea treptata de pe piata a televizoarelor care consuma mult. Incepand cu anul 2011, televizoarele vandute in magazinele din statul California vor trebui sa consume cu 33% mai putina energie electrica decat modelele vandute la ora actuala.

Iar incepand din 2013, consumul de electricitate altelevizoarelor va trebui sa fie si mai mic - cu 50% mai redus fatade cel al modelelor existente azi.

Cand va fi implementat, acest standard va fi cel mai strictdintre cele aplicate pana acum in domeniu, in intreaga lume.

S-a estimat ca acesta masura va determina scaderea emisiilor dedioxid de carbon cu 3 milioane de tone metrice intr-un deceniu.

California, stat care are la activ multe initiative in domeniulprotectiei mediului in SUA, are deja, la ora actuala, cel mai micconsum de energie electrica pe cap de locuitor, dintre toatestatele americane.

Adoptarea acestor prevederi stricte a fost, in parte,determinata de raspandirea modelelor de televizoare cu ecran platsi diagonala mare, modele care consuma, in medie, cu 40% mai multaenergie electrica decat modelele "clasice", cu tub catodic.

Asa cum era de asteptat, masura a starnit protestele unorasociatii de producatori, care au afirmat ca, datorita noiilegislatii, un sfert dintre televizoarele existente la ora actualanu vor mai corespunde standardelor si vor trebui retrase de pepiata, ceea ce va duce si la pierderea unor locuri de munca.

Dar Comisia pentru Energie din California, care a aprobat noilereglementari, sustine ca peste 1000 modele de televizoare existentepe piata americana corespund deja standardelor prevazute pentru2011.

Sursa: Reuters

Descopera.ro are nevoie deparerea ta. Completeaza chestionarul nostru! Intra>>

CITESTE SI: