Prima pagină D:News

Stai treaz noaptea târziu? Mănânci mult şi prost!

05.09.2011 | ● Vizualizări: 557
Stai treaz noaptea târziu? Mănânci mult şi prost!     somn, tarziu, mancare, ingrasare, supraponderal + zoom
Galerie foto (1)

Persoanele care se culcă târziu mănâncă mai mult, au o dietă nesănătoasă şi au, de obicei, un indice corporal ridicat, arată un nou studiu. Statul treaz până târziu poate duce la creşterea greutăţii cu un kilogram pe lună, spun specialiştii.

Multe studii efectuate în ultimii 10 ani au demonstratimportanţa somnului şi a faptului că adulţi au nevoie să doarmăaproximativ opt ore în timpul nopţii. Păstrarea unui programsănătos al somnului nu dereglează ritmul circadian al omului şiajută la funcţionarea fără probleme a sistemelor metabolice şipsihologice.

Un nou studiu a fost realizat de oameni de ştiinţă de laUniversitatea Northwestern pe 52 de adulţi privind somnul şi dietaacestora. Mai mult de jumătate din participanţi au un somn normal(punctul de mijloc al somnului fiind la ora 5:30), pe când 44% dinvoluntari sunt persoane care dorm mai puţin.

S-a demonstrat că persoanele care se culcă mai târziuconsumă mai multe calorii la cină şi, după ora 20:00, mănâncă maimultă mâncare de tip fast-food, beau mai multe băuturi răcoritoarecu multe calorii şi consumă foarte puţine legume şi fructe.Totodată, aceste persoane consumă cu 248 mai multe calorii pe zidecât cele care au parte de un somn sănătos.

Persoanele care se culcă foarte târziu tind să mănânce foartepuţin dimineaţa şi treptat cresc numărul de calorii pe care îlconsumă, ajungând la numărul maxim în jurul serii. Nu s-a stabilitîncă de ce aceştia mănâncă de la fast-food, din cauza faptului căpreferă acest tip de mâncare sau dacă o aleg din lipsa altor feluride mâncare disponibile la acele ore.

"Atunci când mâncatul şi somnul nu sunt în concordanţă cu ceasulinterior al corpului, ar putea interveni schimbări ale apetituluişi ale metabolismului" a declarat autorul studiului, doctor PhyllisZee.

Studiu a fost publicat în luna aprilie, în jurnalul onlineObesity.

Sursa: LA Times