Home » D:News » O nouă explozie din clasa X a zguduit Soarele (VIDEO)

O nouă explozie din clasa X a zguduit Soarele (VIDEO)

O nouă explozie din clasa X a zguduit Soarele (VIDEO)
Publicat: 07.03.2012
În noaptea de 4 spre 5 martie, anul curent, o erupţie solară de proporţii a trimis spre Terra un flux de plasmă şi particule încărcate. Totuşi, cercetătorii nu cred că această explozie va avea un impact negativ pentru viaţa şi activităţile umane.

Explozia a fost una de tip X.1, şi a avut loc la ora 11: 13, conform datelor remise de Space Weather Prediction Center şi preluate apoi de National Weather Service.

Exploziile din clasa X sunt considerate de specialişti ca fiind cele mai violente explozii solare, exploziile moderate fiiind grupate în clasa M, iar cele cu o intensitate slabă în clasa C.

Exploziile din clasa X dezlănţuie un flux colosal de plasmă şi particule încărcate, denumit în limbaj de specialitate ejecţie coronală de masă. Experţii din cadrul Space Weather Predicţion Center au declarat că efectele fluxului de plasmă nu vor lovi direct Terra, dar alerta pentru furtuni geomagnetice de intensitate redusă va rămâne valabilă şi pentru datele de 6 şi 7 martie.

„Pe baza analizelor efectuate la Goddard Space Weather Lab, ejecţia de masă coronală nu pare să lovească planeta noastră, în schimb va lovi în plin planetele Mercur şi Venus. Chiar daca fluxul de particule nu ne va atinge, astronomii amatori ar trebui să urmărească cu atenţie cerul în nopţile următoare, pentru a surprinde o serie de aurore boreale şi australe care se anunţă a fi de-a dreptul spectaculoase”, anunţă şi site-ul Spaceweather.com.

Această explozie solară de tip X este a doua din decursul anului 2012, prima având loc pe data de 27 ianuarie.

Când o explozie de clasă X este orientată direct spre Terra, efectele ei pot provoca defecţiuni serioase sateliţilor de transmisiuni şi infrastructurii de comunicaţii de pe Pământ. De asemenea, fluxurile puternice de plasmă şi ejecţiile de masă coronală pot provoca probleme astronauţilor detaşaţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

Sursa: Space.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase