Home » D:News » O banchiză din Antarctica s-a micşorat cu 85%

O banchiză din Antarctica s-a micşorat cu 85%

O banchiză din Antarctica s-a micşorat cu 85%
Publicat: 07.04.2012
O banchiză din Peninsula Antarctică, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală, s-a diminuat cu 85% în ultimii 17 ani, anunţă Agenţia Spaţială Europeană.

Imaginile prelevate de satelitul Envisat arată că suparaţa banchizei numite Larsen B a scăzut de la 11.512 kilometri pătraţi, cât avea în 1995, la doar 1.670 kilometri. Larsen B este una din cele trei banchize care se întind de la nord spre sud de-a lungul estului peninsulei, limba de pământ îndreptată spre America de Sud.

Din 1995 până în 2002, Larsen B a suferit mai multe procese de fragmentare, dintre care cel mai dezastruos a fost în 2002, când banchiza s-a înjumătăţit. Şi Banchiza Larsen A s-a rupt în ianuari 2005, iar Larsen C, deşi până acum a fost stabilă, pare să se fi subţiat ca urmare a procesului de topire din timpul verii.

Banchizele sunt suprafeţe plutitoare de gheaţă, ataşate de ţărm şi care sunt create în urma topirii gheţarilor. Oamenii de ştiinţă spun că banchizele sunt extrem de sensibile la schimbările de temperatură din atmosferă şi pot fi erodate de curenţii oceanici mai calzi.

În ultimii 50 de ani, atmosfera din partea nordică a Peninsulei Antartice a înregistrat o creştere a temperaturii de 2,5 grade Clesius, cifre care sunt mult mai mari decât media globală.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase