Home » Istorie » Ziua în care „pastorul de vise” s-a stins, dar lupta pentru libertate a continuat – IMAGINI DE ARHIVĂ

Ziua în care „pastorul de vise” s-a stins, dar lupta pentru libertate a continuat – IMAGINI DE ARHIVĂ

Publicat: 04.04.2023
Au trecut 53 de ani de la asasinatul "pastorului de vise", Martin Luther King, cel care a schimbat istoria mentalităţilor în America şi a luptat neîncetat pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare.

Martin Luther King a fost ucis în public, pe 4 aprilie 1968, la doar o zi după ce rostise la Mason Temple discursul profetic „I’ve Been to the Mountaintop”, care se încheia astfel: „Sunt neînchipuit de fericit astă seară. Nu mi-e frică de nimic. Nu mă mai tem de nici un om. Ochii mei au văzut slava venirii Domnului!“.

Sursă: YouTube

Ucigasul său prezumtiv, James Earl Ray, a fost prins două luni mai târziu şi condamnat la 99 de ani de închisoare. În 1998, Ray însă moare în arest.

 

 

Pe 9 aprilie 1968, preşedintele Johnson decretează zi de doliu naţional. La funeralii, Mahalia Jackson interpretează cântecul favorit al lui Martin Luther King, Take My Hand, Precious Lord, iar cel care rosteşte discursul funebru este însuşi Martin Luther King – e vorba despre înregistrarea unei predici (Drum Major) rostite la Ebenezer Church, cu ceva vreme înainte, în care pastorul cerea ca, la înmormântarea sa, să nu-i fie pomenite titlurile şi nici să nu-i fie aduse onoruri lumeşti, ci doar să se spună că, în timpul vieţii, a dorit „să-i hrănească pe cei flămânzi şi să-i îmbrace pe cei goi.“

Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace şi a depus eforturi semnificative şi pentru eradicarea sărăciei şi pentru oprirea războiului din Vietnam.

Citiţi AICI mai multe despre viaţa lui Martin Luther King şi despre felul în care acesta a influenţat mentalităţile americanilor

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 4 aprilie.

1459 – Se încheie un tratat de pace între Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504) şi reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedea încetarea stării de razboi între Moldova şi Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoaşterea suzeranităţii polone de către Ştefan.

1581 – Francis Drake îşi încheie călătoria în jurul lumii şi este ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta I.

1850 – Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a înfiinţat Corpul Jandarmilor.

1921 – S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de seruri şi vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino”

1933 – S-a născut actorul Ştefan Tapalagă. (m. 21 mai 1994)

1944 – Bombardament masiv al aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştiului, soldat cu mari distrugeri materiale şi mii de morţi.

1949 – A fost semnat Tratatul Atlanticului de Nord, care a consfinţit crearea Organizaţiei Alanticului de Nord.

1992 – A murit Vintilă Horia, scriitor din exil, autor al romanului „Dieu est né en exil”, pentru care a primit premiul Goncourt în 1960 („Mai sus de miazănoapte”, „Viitor petrecut”, „A murit un sfânt”). (n. 18 decembrie 1915)

2003 – A fost inaugurat Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi – la Bucureşti. Apărut la iniţiativa primului ministru, Adrian Năstase, acest muzeu reuneşte documente rare, hărţi de o mare valoare istorică.

Sursă: Mediafax

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase