Home » Istorie » Aeronava pierdută de americani în timpul atacurilor de la Pearl Harbor

Aeronava pierdută de americani în timpul atacurilor de la Pearl Harbor

Aeronava pierdută de americani în timpul atacurilor de la Pearl Harbor
Avion de tip PBY Catalina. Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 07.12.2023
În 1941, are loc atacul forţelor japoneze asupra flotei militare a SUA din Pacific staţionată la Pearl Harbor. Acest atac a avut drept consecinţă intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial.

În luna iunie a anului 2015, o echipă formată din arheologi ai Administraţiei Naţionale Americane a Oceanelor, împreună cu scafandrii Universităţii din Hawaii au descoperit epava unui avion doborât în timpul atacurilor din dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941, de la Pearl Harbor.

 

La acea dată, o escadrilă de avioane ale Marinei Imperiale Japoneze au bombardat cea mai importantă bază navală americană din Oceanul Pacific, localizată pe insula Oahu din arhipelagul Hawaii.

Pe 7 decembrie, 27 de avioane americane din tip „Catalina PBY”, aflate la sol, au fost distruse. Epava unuia dintre acestea a fost identificată în anul 1994 de către membrii grupului de scafandri Hawaii Underwater Explorers. Atunci ei nu au putut studia în detaliu epava, din cauza condiţiilor dificile de scufundare.

În luna iunie a anului 2015, o echipă formată din studenţi ai Universităţii din Hawaii au reluat cercetările începute de scafandri în 1994. Ei au beneficiat de echipamente de ultimă generaţie, care le-au permis să studieze în amănunt epava. Echipa de cercetare a fost condusă de Hans van Tilburg, arheolog în cadrul Administraţiei Naţionale Americane a Oceanelor.

Epava descoperită a aparţinut unei aeronave de tip Catalina PBY-5. Rămăşiţele avionului se află la o adâncime de aproape 9 metri, într-un sit protejat protejat prin lege, începând cu anul 2004.

Sursa: foxnews.com

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 7 decembrie:

1598 – S-a născut Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor şi pictor, reprezentant de seamă al barocului italian. (m. 28 noiembrie 1680)

1861 – S-a născut generalul Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române; în timpul primul război mondial a fost şeful misiunii militare franceze la Bucureşti, participând activ la elaborarea planurilor de luptă din vara lui 1917 (m. 28 ianuarie 1931)

1863 – S-a născut compozitorul Pietro Mascagni, iniţiatorul curentului verist în muzică (m. 2 august 1945)

1947 – A încetat din viaţă dramaturgul şi prozatorul Tristan Bernard, autor de piese scrise în registru comic: „Sălbaticul”, „Jules, Juliette şi Julien” (n. 7 septembrie 1866)

1975  – A încetat din viaţă scriitorul Thornton Wilder (romane de factură filosofică “Puntea Sfântului Ludovic”, piese de teatru cu tendinţe avangardiste) (n. 17 aprilie 1897)

1997 – Compania Renault a depus singura ofertă pentru preluarea uzinei Dacia Piteşti.

1998 – A încetat din viaţă chimistul Martin Rodbell, laureat al premiului Nobel pentru medicină pe anul 1994 (n. decembrie 1925)

2001 – Miniştrii de Interne şi Justiţiei din statele UE au decis ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, începînd cu 1 ianuarie 2001

2007  – Prozatorul Marius Tupan a decedat. Prozator, eseist şi dramaturg, este cunoscut pentru Trilogia „Batalioane Invizibile” (I. Craterul, II. Rhizoma, III. Asteroidul), „Coroana Izabelei”, „Avocatul Diavolului” şi romanul-teatru „Rătăcirea Domnului”. (n. 1945)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase