Home » Istorie » 5 cuvinte popularizate de preşedinţii americani. Le folosim cu toţii frecvent – FOTO

5 cuvinte popularizate de preşedinţii americani. Le folosim cu toţii frecvent – FOTO

Publicat: 21.02.2016
Cuvintele au primit noi sensuri în cadrul discursurilor şefilor de stat ai SUA

În cartea sa, „Words from the White House: Words and Phrases Coined or Popularized by America’s Presidents”, scriitorul Paul Dickson menţionează faptul că preşedinţii americani nu numai că au controlat viaţa politică a statului pe care îl conduceau, ci şi-au adus un aport important şi la dezvoltarea lexicului popular.

Aşa se face că astăzi folosim cuvinte cărora liderii americani le-au dat un nou sens. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:

1. „Administraţie” (George Washington)

Dat fiind faptul că George Washinton a fost primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, el trebuia să explice să explice modul în care va conduce recent înfiinţatul stat. Prin urmare, liderul american decide să folosească termenul „administraţie”, pentru a descrie toate activităţile pe care urma să le realizeze din fotoliul de preşedinte. Conform Dicţionarului Englez editat de Universitatea din Oxford, lui George Washington i-a fost atribuit sensul a nu mai puţin de 32 de termeni. Printre aceştia se numără cuvinte precum „mediu” sau „interior”.

Foto: history.com

2. „Prima doamnă” (Zachary Taylor)

la începutul existenţei Statelor Unite ca naţiune, soţiile preşedinţilor erau denumite pur şi simplu „preşedinte”. Acest obicei s-a schimbat începând cu anul 1849, când, în discursul său de elogiere a lui Dolley Madison (soţia fostului preşedinte James Madison),  Zachary Taylor a declarat că „ea nu va fii uitată niciodată, deoarece a fost o adevărată Primă Doamnă, pentru mai mult de jumătate de veac”.

3. „Părinţi fondatori” (Warren G. Harding)

În SUA, sintagma a făcut referire, pentru prima dată, la colectivul de revoluţionari, care a semnat Declaraţia de Independenţă, dar şi Constituţia SUA. Expresia a devenit populară de-abia în anul 1918, odată cu menţionarea ei în discursul senatorului Warren G. Harding către Asociaţia Fiilor şi Fiicelor Revoluţionarilor. Atunci, Harding a spus că „este o onoare să ne putem întâlni şi să sorbim cu toţii din fântâna înţelepciunii moştenite de la Părinţii Fondatori ai Republicii”.

Foto: history.com

4. „Dubios” (Franklin D. Roosevelt)

Deşi fostul preşedinte american era recunoscut pentru limbajul său foarte elevat, au existat, însă, momente în care s-a văzut nevoit să recurgă la cuvinte mai puţin potrivite pentru funcţia pe care o avea. Unul dintre acestea a fost termenul „dubios”, pe care Roosevelt l-a folosit pentru a descrie incertitudinile din deciziile luate de Curtea Supremă de Justiţie. 

Foto: history.com

5. „Pedichiură” (Thomas Jefferson)

Din câte ştim, Thomas Jefferson este preşedintele american căruia i-a fost atribuită popularizarea celor mai mutle expresii. Nu mai puţin de 110 cuvinte au căpătat un nou sens din momentul în care Jefferson le-a folosit. Printre acestea: „a deprecia”, „gigantic” sau „a neologiza”. Probabil cel mai cunoscut cuvânt popularizat de fostul preşedinte al SUA este „pedichiură”, termen preluat în timpul şederii sale la Paris. Francezii folosiseră de ceva vreme acest cuvânt, care descria, la fel ca şi acum, operaţia de îngrijire a picioarelor.

Foto: history.com

Sursa: history.com

Vă mai recomandăm şi:         Cel mai cunoscut cântec din lume nu mai este protejat de lege. Oricine îl poate cânta – VIDEO

                                      Cercetătorii din cadrul LIGO au putut auzi, pentru prima dată, sunetele provocate de activitatea undelor gravitaţionale – VIDEO

                                               150.000 de pinguini au murit după ce un iceberg gigant i-a lăsat izolaţi. ”Dacă nu se clinteşte, în 20 de ani colonia va dispărea.”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase