Home » Istorie » Creierul şi coloana vertebrală a copiilor din Neanderthal se dezvoltau diferit faţă de cele ale copiilor din prezent

Creierul şi coloana vertebrală a copiilor din Neanderthal se dezvoltau diferit faţă de cele ale copiilor din prezent

Creierul şi coloana vertebrală a copiilor din Neanderthal se dezvoltau diferit faţă de cele ale copiilor din prezent
Reprezentare copil Homo neanderthalensis
Publicat: 30.09.2017
Analizele realizate asupra scheletului unui copil din urmă cu 49.000 de ani prezintă faptul că aceştia se dezvoltau asemănător cu copiii din prezent, însă cu unele mici excepţii. Creşterea creierului şi a coloanei vertebrale a fost încetinită, relatează un nou studiu.

Copilul din Neanderthal a murit în jurul vârstei de 7,7 ani, spune paleoantropologul Antonio Rosas din cadrul Muzeului Naţional de Ştiinţe Naturale din Madrid. Science News notează că vârsta băiatului a fost estimată prin numărarea straturilor de  smalţ acumulate zilnic în timpul formării molarului. 

În cadrul excavărilor anterioare au fost descoperite rămăşiţele copilului şi a altor 12 neanderthalieni dintr-o peşteră din nord-vestul Spaniei. Structura scheletului copilului este asemănătoare cu cea a unuia din prezent, aflat la aceeaşi vârstă. Dar oasele de la capetele coloanei vertebrale se aflau încă în formare, în prezent această etapă este încheiată la copii de 4-6 ani. De asemenea, creierul copilului neanderthalian se afla încă în creştere, la o vârstă la care creierul persoanelor în viaţă a ajuns la forma finală de adult. Echipa lui Ross a calculat că volumul creierului era dezvoltat în procent de 87,5%.

Creierul neanderthalienilor era relativ mai mare decât cel al oamenilor din prezent, aşadar ar fi necesitat mai multă energie şi timp pentru a creşte, sugerează cercetătorii. Până în prezent nu este clar dacă dezvoltarea înceată avea loc doar în cazul neanderthalienilor din Epoca de Piatră sau şi în cazul Homo Sapiens. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase