Home » Istorie » Chitaristul „Coco Schumann”, supravieţuitor al lagărelor naziste, a murit la vârsta de 93 de ani

Chitaristul „Coco Schumann”, supravieţuitor al lagărelor naziste, a murit la vârsta de 93 de ani

Chitaristul „Coco Schumann”, supravieţuitor al lagărelor naziste, a murit la vârsta de 93 de ani
Publicat: 29.01.2018
Chitaristul german "Coco Schumann", supravieţuitor al lagărelor naziste, unde a fost obligat să cânte, înainte de a-şi construi o carieră în lumea muzicii jazz, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 93 de ani, transmite AFP.

Pe numele real Heinz Jakob Schumann, artistul, care a murit la Berlin, duminică, a avut o existenţă demnă de un roman, a anunţat casa sa de discuri, Trikont, scrie Mediafax.

Schumann a fost unul dintre primii muzicieni care au introdus chitara electrică în Germania, după cel de-Al Doilea Război Mondial, şi a devenit celebru şi pentru activitatea sa alături de Cvartetul Coco Schumann.

Însă era foarte cunoscut şi pentru viaţa sa personală. Fiu al unui creştin german convertit la iudaism şi al unei evreice germane, a fost arestat în urma unui denunţ în 1943 şi trimis în lagărul de la Théresienstadt, pentru a cânta pentru corpul SS. Grupul său din epocă se numea Ghetto Swingers.

În septembrie 1944, a fost trimis la Auschwitz, unde, alături de alţi muzicieni, trebuia să cânte la sosirea noilor deportaţi, la plecarea lor la muncă şi pentru caporali.

„Când cântam, uitam totul. Uitam de steaua galbenă cusută pe piept, de zidurile lagărului, de foame”, a povestit acesta, zeci de ani mai târziu, pentru cotidianul francez Le Monde.

Eliberat de trupele americane, a decis să rămână în Germania, unde a început o carieră de muzician de jazz şi swing, după care s-a îndreptat spre industria de divertisment.

În 1950, s-a exilat cu familia în Australia, însă, pentru că nu a avut succes în această ţară, a revenit, după patru ani, în Germania.

Mult timp, el nu a vorbit despre lagăre. „Oricum, nimeni nu ar fi înţeles. Mi-era un pic ruşine că am supravieţuit. Şi apoi voiam să fiu recunoscut ca muzician, nu ca supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz”, a mai declarat pentru Le Monde.

În 1997, a publicat o carte de memorii, „Le Ghetto Swinger”, care a fost adaptată într-un musical de succes în Germania, în 2012.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase