Home » Istorie » Harry Burton, primul omul care a fotografiat mormântul faraonului Tutankhamon la doar un an de la descoperirea lui. Moştenirea lăsată de el este extrem de valoroasă

Harry Burton, primul omul care a fotografiat mormântul faraonului Tutankhamon la doar un an de la descoperirea lui. Moştenirea lăsată de el este extrem de valoroasă

Publicat: 08.07.2018
O nouă expoziţie prezintă lucrările lui Harry Burton, ce a fotografiat excavările, din al treilea deceniu al secolului XX, în care au fost descoperite nenumărate artefacte ce aparţin faraonului Tutankhamon.

Munca de a fotografia mormântul faraonului Tutankhamon, vechi de 3.000 de ani, i-a revenit lui Harry Burton. Conform BBC, el a realizat peste 3.400 de fotografii cu artefactele descoperite în Valea Regilor de către egiptologul Howard Carter, începând cu anul 1922. 

În prezent, imaginile lui Burton, multe dintre ele nepublicate anterior, au fost prezentate în cadrul Universităţii Cambridge. Profesoara Christina Riggs este prima ce a studiat colecţia în întregime. Deşi iniţial se spunea că aceste sunt imagini ce prezintă momentul descoperirilor lui Carter a mormântului legendar, ele au fost realizate în 1923, la un an după realizarea descoperiririi. Până în acel moment specialiştii au distrus zidul ce separa prima cameră a mormântului de către camera funerară către care priveşte Carter în imagine. 

Peste 100 de bărbaţi, băieţi şi fete au fost angajaţi pentru excavări şi îndepărtarea pământului din cadrul sit-ului. O imagine din mai 1923 prezintă munca asiduă a celor ce încercau să mute lăzile cu artefacte din mormântul aflat în Valea Regilor către oraşul Luxor, aflat la aproape 10 kilometri depărtare. De aici, un vas al guvernului prelua artefactele şi le transporta către muzeul din Cairo de-a lungul unei călătorii ce dura două zile. 

Cele mai faimoase artefacte din Egipt

Împodobită cu pietre nestemate şi sticlă sculptată, masca funerară a lui Tutankhamon a fost fotografiată de Burton în decembrie 1925. El a realizat peste 20 de imagini cu masca, încercând să surprindă fiecare unghi. 

Masca funerară a lui Tutankhamon / Credit foto: arhivă

Unele dintre imagini nu au fost văzute de public deoarece au fost realizate strict în scop arheologic. Într-o imagine poate fi observat capul mumificat al faraonului, ce a fost prezentat publicului abia în 1960. O altă imagine prezintă un pat din lemn prezent în mormânt, ce este fotografiat cu un fundal alb în spate. 

Cum a primit Burton slujba

Harry Burton realiza fotografii pe când se afla în Florenţa şi acolo l-a întâlnit pe americanul Theodore Davis, ce avea o pasiune pentru finanţarea excavărilor din Egipt. După începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, Davis se afla pe patul de moarte, însă l-a recomandat pe Burton Muzeului Metropolitan din New York, ce l-a angajat pentru excavările din Egipt. 

„Descoperirea lui Tutankhamon a reprezentat un simbol important pentru mulţi egipteni ce au considerat momentul important pentru ţara lor, iar autorităţile din Egipt au insistat să păstreze în ţară obiectele descoperite”, a declarat profesoara Riggs. 

În 1929, când a devenit clar faptul că muzeul nu va primi o parte din artefacte, egiptologul Howard Carter a decis să ofere o parte din fotografii muzeului din New York.  

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

DESCOPERĂ ACUM: Misterul încăperilor secrete din mormântul lui Tutankhamon a fost rezolvat. Maşina autonomă Uber a ucis intenţionat

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase