Home » Istorie » Arheologii au descoperit o mumie conservată remarcabil de bine

Arheologii au descoperit o mumie conservată remarcabil de bine

Publicat: 20.09.2018
Arheologii au descoperit mai multe mumii egiptene, inclusiv rămăşiţele unui individ conservat extrem de bine, într-un mormânt de-a lungul malului vestic al Nilului.

Cimitirul vechi de 2.500 de ani din Aswan, sudul Egiptului, era folosit cel mai probabil ca un loc comun de veci, conform declaraţiilor lui Abdel Moneim Saeed, directorul al departamentului de antichităţi din Aswan din cadrul Ministerului de Antichităţi.

Printre mumiile descoperite în acest loc este una conservată foarte bine, învelită în bandaje, pe care arheologii au găsit-o într-un sarcofag din gresie. Pe sarcofag nu există inscripţii, astfel că identitatea mumiei nu este (încă) cunoscută, scrie Live Science.

Trei alte morminte au fost descoperite lângă sarcofag. În acestea există vestigii ale unor picturi şi hieroglife, iar în prezent se încearcă descifrarea acestora.

Toate mormintele conţin rămăşiţele unor amulete realizate din faianţă, unele având forma zeilor egipteni, precum Anubis, zeul morţilor, cu forma capului de şacal (imaginea de mai jos).

Credit: Ministerul Egiptean de Antichităţi

Arheologii consideră că descoperirile datează din Perioada Târzie, 712 – 332 î.e.n. În acest timp, Egiptul era sub controlul puterilor străine, precum Regatul Kuş, aflat la sud de Egipt, Asiria şi Persia. Perioada s-a terminat când Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul în 332 î.e.n.

Este neclar dacă cei îngropaţi erau membri ai acestui grup străin, dar cercetătorii egipteni speră să rezolve misterele în urma analizelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O mumie egipteană a fost analizată în premieră cu un accelerator de particule, iar rezultatele sunt surprinzătoare

Mumie veche de 3.000 de ani descoperită într-un mormânt din Egipt

O mumie veche de un mileniu a fost descoperită în Peru. Se află într-o stare perfectă de conservare

Aceasta poate fi descoperirea anului în Egipt: mumii şi comori în stare aproape perfectă de conservare găsite în morminte vechi de 3.500 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase