Home » Istorie » Istoricii români şi cei americani caută urmele avioanelor militare ale SUA încă “dispărute în misiune”

Istoricii români şi cei americani caută urmele avioanelor militare ale SUA încă “dispărute în misiune”

Publicat: 12.10.2018
Specialişti români şi americani investighează locurile în care s-ar fi prăbuşit şase aeronave militare americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acţiunea se realizează în baza unui acord de colaborare semnat între Muzeul Naţional de Istorie a României şi Agenţia de Evidenţă Prizonieri de Război / Dispăruţi în Misiune din cadrul Departamentului de Apărare a Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a semnat în luna august 2018 un parteneriat cu Agenţia de Evidenţă Prizonieri de Război / Dispăruţi în Misiune, din cadrul Departamentului de Apărare a Guvernului Statelor Unite ale Americii, în vederea colaborării privind efectuarea unor activităţi de investigare arheologică pentru a determina locurile exacte din România în care se presupune că s-au prăbuşit şase aeronave militare aparţinând Armatei Americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se arată într-un comunicat al MNIR trimis Descoperă.

Proiectul, care se derulează timp de un an (august 2018 – august 2019) şi care implică un efort de cooperare între arheologi, istorici şi cercetători români şi americani, a debutat cu o primă etapă desfăşurată în perioada 28 august – 14 septembrie 2018.  

Din partea Muzeului Naţional de Istorie a României a participat, în echipa mixtă româno-americană, dr. Alexandru Bădescu, şeful secţiei Patrimoniu. Echipa de specialişti a efectuat activităţi de investigare arheologică de suprafaţă în trei din cele şase puncte de interes: sat Zilişteanca, comuna Poşta Câlnău, judeţul Buzău; sat Tânganu, comuna Fundeni, judeţul Călăraşi; Giurgiu, judeţul Giurgiu. Celelalte trei puncte urmează a fi cercetate cu implicarea muzeelor din judeţele Dâmboviţa şi Argeş.

Activitatea de investigare a locurilor date de coordonatele geospaţiale a implicat măsurători, utilizarea detectoarelor de metale, plasarea temporară a steagurilor de marcare în zonele cu rezultate relevante, cercetarea obiectelor metalice şi înregistrarea tuturor punctelor în care au fost descoperite fragmente din cele trei aeronave americane prăbuşite la începutul lunii iunie 1944.

În această fază a proiectului s-a urmărit restrângerea zonei de interes şi, în mod special, obţinerea unor informaţii referitoare la membrii echipajelor care sunt, încă, “dispăruţi în misiune”.

Departamentul Apărării din cadrul Guvernului Statelor Unite ale Americii estimează că mai mult de 82000 de americani lipsesc, încă, în acţiune, iar Agenţia de Evidenţă Prizonieri de Război/Dispăruţi în Misiune face eforturi pentru a găsi trupurile soldaţilor dispăruţi, în vederea repatrierii acestora.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase