Home » Știință » După 250 de ani, un fenomen astronomic excepţional are loc din nou. Două comete se află foarte aproape faţă de Terra: ”Este unul cu totul şi cu totul special” – VIDEO

După 250 de ani, un fenomen astronomic excepţional are loc din nou. Două comete se află foarte aproape faţă de Terra: ”Este unul cu totul şi cu totul special” – VIDEO

Publicat: 21.03.2016
Obiectele cosmice au fost denumite "Comet P/2016 BA14", respectiv "Comet 252P/LINEAR".

Pe 21 şi 22 martie, două comete se vor apropia foarte mult faţă de planeta noastră. Una dintre acestea se va afla, la un moment dat, la o distanţă atât de mică, încât va fi doborât recordul înregistrat în anul 1983. În ceea ce priveşte cel de-al doilea corp ceresc, astronomii susţin că el va emite lumină într-o cantitate suficientă încât să poată fi observat de pe Pământ cu ochiul liber.

Cea mai mică dintre comete, „Comet P/2016 BA14” nu va putea fi văzută atât de bine, însă ea este importantă pentru lumea ştiinţifică, deoarece distanţa la care se va apropia de Terra (3,5 milioane de kilometri) va fi cea de-a treia ca apropiere din istoria măsurătorilor, eveniment ce nu a mai avut loc de 250 de ani.

Intervalul este, totuşi, unul destul de mare, luând în considerare faptul acesta este echivalent cu de 9 ori distanţa dintre Pământ şi Lună. Drept urmare, susţin astronomii NASA, şansa ca vreuna dintre cele două comete să lovească planeta noastră este, practic, nulă.

În momentul de faţă, cercetătorii americani nu îşi pot da seama dacă sau cum s-ar putea asemăna cele două comete. Mai mult decât atât, savanţii sunt fascinaţi de faptul că un eveniment de genul celui care se petrece în aceste două zile se întâmplă extrem de rar.

„În apropierea planetei noastre se află mult mai mulţi asteroizi decât comete. Prin urmare, fenomenul la care vom asista este unul cu totul şi cu totul special. Tocmai din acest motiv, va trebui să profităm la maximum de această oportunitate”, a declarat Michael Kelley, cercetător în cadrul Universităţii din Maryland, SUA.

Cea de-a doua cometă, denumită „Comet 252P/LINEAR”, a fost descoperită în anul 2000. Distanţa minimă la care ea se va afla faţă de planeta noastră este de 5,2 milioane de kilometri.

Acest fenomen se va produce luni, 21 martie, la ora locală a României 15:14. Pe de altă parte, Comet P/2016 BA14 se va afla cel mai aproape faţă de Terra marţi, 22 martie, la ora locală a României 17:30. Ambele evenimente vor fi transmise live pe site-ul virtualtelescope.com.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Astronomii au descoperit cel mai MARE obiect din Univers. El a fost denumit „The BOSS Great Wall”

                                 Savanţii americani au făcut un nou pas în aflarea originii Căii Lactee. Cum s-a format galaxia noastră?

                                 Telescopul Hubble a descoperit cea mai îndepărtată galaxie văzută vreodată de pe Pământ – FOTO

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase