Home » Știință » Revoluţie în industria energiei regenerabile: panourile solare ieftine, create cu ”imprimante” cu jeturi de cerneală

Revoluţie în industria energiei regenerabile: panourile solare ieftine, create cu ”imprimante” cu jeturi de cerneală

Revoluţie în industria energiei regenerabile: panourile solare ieftine, create cu ”imprimante” cu jeturi de cerneală
Publicat: 09.02.2019
O cercetătoare şi afaceristă poloneză pe nume Olga Malinkiewicz a creat o nouă generaţie de celule solare mai ieftine cu minerale de perovskit, care face posibilă producerea panourilor solare sub temperaturi mai scăzute, reducând astfel costurile.

Conform experţilor, tehnologia cu perovskit va revoluţiona accesul la energie, având în vedere proprietăţile sale surprinzătoare. „În opinia noastră, celulele solare din perovskit au potenţialul de a ajuta la rezolvarea nevoii de energie la scară globală”, a precizat Mohammad Khaja Nazeeruddin, profesor la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, Elveţia.

Totuşi, până acum, producţia de celule solare era costisitoare şi dificilă. De aceea, noua procedură asemănătoare printării cu jet de cerneală creată de Malinkiewicz este esenţială în scăderea costurilor de fabricare, făcând producţia în masă fezabilă din punct de vedere economic, scrie Tech Xplore.

„A fost la fix. Acum temperaturile mari nu mai sunt necesare pentru a acoperi celulele cu un strat fotovoltaic”, a adăugat cercetătoarea. „Aceasta va fi prima linie de producţie folosind această tehnologie. Capacitatea va ajunge la 40.000 de metri pătraţi de panouri la sfârşitul anului şi 180.000 de metri pătraţi în următorul an”, a mai spus Malinkiewicz.

„Tehnologia cu perovskit ne aduce mai aproape către scopul de a crea clădiri care îşi produc energia”, a precizat Adam Targowski, manager la Skanska, compania suedeză care lucrează cu polonezii de la Saule pentru a fabrica panourile solare. „Mineralele din perovskit s-au dovedit un succes chiar şi pe suprafeţe care primesc puţină lumină solară. Le putem aplica aproape peste tot”, a mai adăugat acesta.

Un panou standard va fi în jur de 1,3 metri pătraţi şi va costa 50 de euro. Malinkiewicz susţine că preţul iniţial al produselor va fi apropiat de cel al panourilor solare convenţionale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Străzile din Tokyo vor fi pavate cu panouri solare, iar preţul unui kilometru poate fi de aproape trei ori mai ieftin decât preţul unui kilometru de autostradă din România

Revoluţie în industria energiei regenerabile! Savanţii au creat panouri solare care sunt de două ori mai eficiente

Noua metodă REVOLUŢIONARĂ de colectare a energiei solare fără utilizarea panourilor solare

Viitorul energiei solare: NASA vrea să implementeze un sistem de panouri solare în spaţiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase