Home » D:News » Cât de periculos este CARAMELUL din sucurile acidulate asupra sănătăţii

Cât de periculos este CARAMELUL din sucurile acidulate asupra sănătăţii

Publicat: 03.03.2015
Oamenii de ştiinţă avertizează că nu numai conţinutul ridicat de zahăr ce se ascunde în acest tip de băuturi ar trebui să ne îngrijoreze, ci şi caramelul.

Băuturile carbogazoase de tip cola reprezintă cel mai popular tip de băutură din Statele Unite, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Toţi cei care obişnuiesc să bea acest tip de băutură se expun unor riscuri ce au o serie de consecinţe asupra sănătăţii.

Datele unui studiu publicat în cel mai recent număr al jurnalului Plos One arată că ingredinetele ce se regăsesc în astfel de băuturi predispun la afecţiuni oncologice. ”Cei care consumă băuturi carbogazoase sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi de cancer din cauza unui ingredient care este adăugat doar din considerente estetice, nu gustative. Este vorba de caramel, ingredientul care oferă băuturii de tip cola culoarea specifică”, a declarat Keeve Nachman, directorul de la Food Production and Public Health Program at the Center, autor al studiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit experţilor, caramelul conţine 4-metilmidazol (nr. 4-MEI), substanta chimica considerata cancerigena. Nu este primul studiu care avertizează asupra riscurilor la care ne expunem din cauza caramelului adăugat în băuturile carbogazoase.

Mai jos puteţi vedea o grafică cu conţinutul de 4.MEI pe care îl conţin diferite băuturi carbogazoase.

În urmă cu trei ani a existat o dezbatere aprinsă pe acest subiect, la vremea respectivă cei de la Coca-Cola au avut o reacţie cu privire la cât de periculos este caramelul ce se găseşte în băuturile pe care le fabrică.
„Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este şi va fi întotdeauna sigur.

Compania Coca-Cola nu îşi schimbă faimoasa reţetă pentru producerea băuturii răcoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor, am îmbunataţit procesele de producţie, dar nu am modificat niciodată formula noastră secretă”, se arată într-o declaraţie a companiei Coca-Cola transmisă presei.

Tot atunci, compania a cerut furnizorilor de caramel să modifice procesele lor de producţie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, schimbări care nu vor afecta reţeta, gustul  şi nici calitatea produselor.
„Aceste schimbări nu vor afecta culoarea sau gustul Coca-Cola. Angajamentul nostru de a furniza produse de cea mai înaltă calitate şi la cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară rămâne principala noastră prioritate. Vom continua să ne bazăm pe cercetări ştiinţifice reale şi nepărtinitoare, pentru a ne asigura că produsele noastre sunt sigure”, se mai spune în declaraţia companiei.

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Avem sau nu liber arbitru? Un mister de sute de ani, mai aproape de rezolvare
Avem sau nu liber arbitru? Un mister de sute de ani, mai aproape de rezolvare
Cercetătorii din Canada au găsit sursa reacțiilor la gluten în organism
Cercetătorii din Canada au găsit sursa reacțiilor la gluten în organism
Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice
Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice
Vânzătorii de ceasuri elvețieni, puternic afectați de tarifele lui Trump
Vânzătorii de ceasuri elvețieni, puternic afectați de tarifele lui Trump
Pui de lup arctic, născuți pentru prima dată în România. Unde pot fi vizitați?
Pui de lup arctic, născuți pentru prima dată în România. Unde pot fi vizitați?
Palestinienii din Gaza nu vor să fie strămutați
Palestinienii din Gaza nu vor să fie strămutați
Cum a reușit un câine să-și salveze stăpânul care a căzut într-un ghețar din Alpii elvețieni?
Cum a reușit un câine să-și salveze stăpânul care a căzut într-un ghețar din Alpii elvețieni?
Prieteniile după vârsta 30 de ani: Cum reconstruim conexiunile într-o lume tot mai izolată
Prieteniile după vârsta 30 de ani: Cum reconstruim conexiunile într-o lume tot mai izolată
Patogenul misterios al leprei a existat în America de acum 4.000 de ani, arată un nou studiu
Patogenul misterios al leprei a existat în America de acum 4.000 de ani, arată un nou studiu
„Gheața spațială” este mai puțin asemănătoare cu apa decât credeam
„Gheața spațială” este mai puțin asemănătoare cu apa decât credeam
Necunoscute până acum, proteinele albastre ar putea acționa ca întrerupătoare pentru celulele creierului
Necunoscute până acum, proteinele albastre ar putea acționa ca întrerupătoare pentru celulele creierului
Mai multe specii noi de șopârle gecko simpatice, descoperite într-o regiune izolată din Cambodgia
Mai multe specii noi de șopârle gecko simpatice, descoperite într-o regiune izolată din Cambodgia
Un studiu a dezvăluit moartea teribilă suferită de un pește din Jurasic
Un studiu a dezvăluit moartea teribilă suferită de un pește din Jurasic
Ziua în care costumul de baie bikini a făcut istorie la Paris
Ziua în care costumul de baie bikini a făcut istorie la Paris
Podcast ProMotor #78 îl are ca invitat pe Luca Viișoreanu, pilotul adolescent care reprezintă România în Formula 4
Podcast ProMotor #78 îl are ca invitat pe Luca Viișoreanu, pilotul adolescent care reprezintă România în Formula 4
Forest Whitaker, maestrul transformării în film
Forest Whitaker, maestrul transformării în film
Ce nu ți-a spus nimeni despre televizoarele TCL (P)
Ce nu ți-a spus nimeni despre televizoarele TCL (P)
Ce face ca un om să fie psihopat? Cercetătorii au identificat diferențe majore în creier
Ce face ca un om să fie psihopat? Cercetătorii au identificat diferențe majore în creier