Home » Știință » O inovaţie simplă dar uimitoare va fi extrem de utilă în cercetarea mecanicii cuantice

O inovaţie simplă dar uimitoare va fi extrem de utilă în cercetarea mecanicii cuantice

O inovaţie simplă dar uimitoare va fi extrem de utilă în cercetarea mecanicii cuantice
Publicat: 06.11.2017
Nu este uşor să faci o particulă de lumină să se reflecte pe un atom. Totuşi, cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore au arătat că şansele de succes pot fi dublate, o inovaţie care va ajuta în tehnicile de calcul cuantice dar şi în cercetarea domeniului mecanicii cuantice per ansamblu.

În experiment, cercetătorii Chin Yue Sum, Matthias Steiner şi Christian Kurtsiefer au utilizat un laser asupra unui atom de rubidiu şi au comparat câtă lumină se împrăştie atunci când aceasta vine doar dintr-o singură direcţie cu situaţia în care lumina vine din două părţi, scrie Science Daily.

Aceştia au observat faptul că atunci când lumina vedea din două direcţii, procedeu realizat cu ajutorul lentilelor, atomul împrăştia 2 din 5 fotoni, dublu faţă de ce putea realiza atunci când se folosea o singură sursă de lumină.

Nu doar că atomul schimba direcţia fotonilor, dar şi spaţierea. În lumina laserului, fotonii au distanţe aleatorii între ei. Echipa a detectat că, de cele mai multe ori, după ce fotonii se lovesc de atom, aceştia nu se întorc împreună.

„Trebuie realizate multe studii pentru a investiga interacţiunile nonliniare ale fotonilor cu atomii”, a precizat Chin. Efectul este crucial pentru procesarea informaţiei stocată în lumină, care reprezintă, conform multor specialişti, viitorul în era digitală a calculatoarelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire uimitoare a fizicienilor: un vechi mister al atomilor a fost în sfârşit elucidat după zeci de ani

Un element extrem de rar de la marginea Tabelului Periodic încalcă mecanica cuantică. ”Parcă am fi într-un univers paralel”

Un nou fenomen cuantic a fost observat cu ajutorul grafenului, materialul minune al secolului XXI

Pare imposibil de crezut, dar ştiinţa încă nu poate explica gravitaţia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase