Home » Cultură » Galeria Saatchi a acoperit două picturi reclamate pentru blasfemie de unii vizitatori musulmani

Galeria Saatchi a acoperit două picturi reclamate pentru blasfemie de unii vizitatori musulmani

Galeria Saatchi a acoperit două picturi reclamate pentru blasfemie de unii vizitatori musulmani
Publicat: 08.05.2019
Galeria Saatchi din vestul Londrei a acoperit două picturi care aveau în componenţă texte religioase islamice, după mai muţi vizitatori musulmani ai instituţiei s-au plâns că lucrările le blasfemiază credinţa, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Lucrările includeau fragmente din şahada, sau mărturia de credinţă, primul şi cel mai important stâlp al credinţei islamice scrise peste imagini ale unor nuduri feminine, în stilul steagului american. Cele două picturi erau parte a expoziţiei „Rainbow Scenes”, semnată de artistul SKU.

Iniţial, reprezentanţii Galeriei Saatchi au refuzat să scoată cele două piese, afirmând că vizitatorii ar trebui să ajungă la propriile concluzii cu privire la semnificaţiile lor artistice. Totuşi, în urma mai multor reclamaţii, instituţia a decis să acopere operele cu pânză.

„A părut a fi o soluţie rezonabilă, care lasă loc discuţiilor privind raportul dintre libertatea de exprimare şi dreptul de a nu fi ofensat”, a afirmat creatorul pentru publicaţia Sunday Times.

Galeria Saatchi a spus că susţine în totalitate libertatea de exprimare artistică. „Galeria recunoaşte onestitatea plângerilor efectuate împotriva acestor lucrări şi susţine decizia artistului de a le acoperi până la finalul expoziţiei”, au declarat reprezentanţii instituţiei.

SKU provine din Londra, iar pseudonimul său este o abreviere a „stock keeping unit” („unitate de depozitare a stocului”). Identitatea sa nu este cunoscută, deoarece el nu apare în public şi nici nu este activ pe reţelele de socializare online. „Rainbow Scenes”, avea ca scop explorarea felului în care oamenii sunt supuşi forţelor culturale, economice, morale şi politice mai ample în societate şi felul în care aceşti factori sunt absorbiţi individual.

O altă temă a „Rainbow Scenes” era promovarea valorilor prin simboluri şi propagandă. De asemenea, publicul era încurajat să „repornească lumea”.

Galeria Saatchi a fost deschisă în 1985 de către afaceristul britanic Charles Saatchi. Instituţia este dedicată artei contemporane şi reprezintă o rampă de lansare pentru artiştii care nu sunt cunoscuţii nici în domeniul artei comerciale şi nici de public.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase