Home » Natură » După 65 de ani, măgarii sălbatici din Mongolia au revenit în partea de est a țării, divizată de o cale ferată

După 65 de ani, măgarii sălbatici din Mongolia au revenit în partea de est a țării, divizată de o cale ferată

Publicat: 29.06.2020

Ultimul khulan, măgar sălbatic, a fost văzut în estul Mongoliei în 1955.

La jumătatea secolului trecut a fost construită o cale ferată în deșertul Gobi, care străbate Mongolia și care leagă sudul Federației Ruse și nord-estul Chinei. Dacă acesta a reprezentat un pas important în conectarea așezărilor din regiune, pentru animale situația nu s-a dovedit atât de benefică.

Una dintre speciile afectate a fost khulan-ul, o subspecie de măgar sălbatic asiatic, care străbătea stepele aspre din Mongolia. Construirea căii ferate și înconjurarea acesteia cu un gard a redus la jumătate ecosistemul acestei specii, notează Atlas Obscura.

Un coridor care a împărțit o țară

„Ceea ce se pare că s-a întâmplat este că, atunci când a fost pus gardul de-a lungul coridorului pentru a ține animalele și oamenii departe de șine și, probabil, de asemenea, pentru a împiedica vehiculele să încerce să circule peste, khulanul nu mai a fost capabil să se deplaseze liber”, explică Kirk Olson, directorul pentru Mongolia al Societății de Conservare a Vieții Sălbatice.

Reducerea spațiului pentru pășunat a fost agravată de către soldații sovietici care au vânat în mod regulat aceste animale. „Combinația dintre  vânătoare și hărțuire păstorii care foloseau surse naturale de apă și finalizarea căii ferate au dus,cel mai probabil, la dispariția lor în estul țării”, explică Olson. Din această khulan a fost văzut la est de calea ferată în 1955.

O veste bună după 65 de ani

În data de 16 martie, după cum arată imaginile apărute recent, 16 exemplare au fost văzute în estul căii ferate, la 800 de kilometri de capitala Ulaanbaatar. Acest eveniment a fost posibil odată cu eliminarea unei mici porțiuni din gardul care înconjoară calea ferată.

Oamenii de știință și autoritățile vor observa în continuare animalele pentru a vedea cum se vor adapta acestea la revenirea în fostul areal al speciei lor. În mod clar, 16 animale nu reprezintă un număr mare, totuși, acesta este un pas promițător pentru întreaga specie.

Citește și:

Întoarcerea sălbăticiunilor: animalele din vremea strămoşilor noştri recuceresc Europa

Cel mai mare mamifer terestru din Europa a început să repopuleze Carpaţii Meridionali. 50 de zimbri pot fi deja văzuţi în sălbăticie – GALERIE FOTO

A început a 6-a extincţie în masă? Antropocenul, noua era creată de om, ameninţă deja umanitatea şi majoritatea speciilor sălbatice

Populaţia de lupi din Germania se reface datorită unui aliat surprinzător: armata

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase