Home » D:News » Oamenii de știință au atașat camere de filmat pe spatele unor cărăbuși. Iată ce au văzut

Oamenii de știință au atașat camere de filmat pe spatele unor cărăbuși. Iată ce au văzut

Sursa foto: University of Washington
Publicat: 19.08.2020

Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington a creat camere minuscule de filmat care pot fi atașate pe spatele cărăbușilor vii.

Intră în GALERIA FOTO!

Dispozitivul trimite în timp real fotografii și înregistrări video direct la un iPhone, astfel arătând exact la ce anume se uită cărăbușul, de la veverițe care arată ca niște urși grizzly până la camioane care seamănă cu munți.

Oamenii de știință au publicat rezultatele studiului în Science Robotics.

Întregul sistem cântărește doar o zecime dintr-o carte de joc, folosește energie minimă și păstrează cadrul îndreptat spre locul în care se uită cărăbușul prin faptul că îi reproduce mecanismul de mișcare.

Cercetătorii au văzut întregul câmp vizual al cărăbușilor

Sistemul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Washington folosește un braț mecanic pentru a vedea întregul câmp vizual. Unele insecte își pot întoarce capul pentru a se deplasa spre un obiect pe care vor să îl vadă, spune Sawyer Fuller, de la Universitatea din Washington.

Din moment ce îi permite camerei video să surprindă o zonă mult mai mică și precisă, „brațul mecanic economisește energie și are rezoluție înaltă asupra întregului câmp vizual”, a mai adăugat Fuller, într-un comunicat de presă.

Viitoarele camere de filmat ar putea fi alimentate cu energie solară

„Aceasta este pentru prima oară când am văzut cum arată priveliștea de pe spatele unui cărăbuș în timp ce se deplasează și explorează mediul său înconjurător”, au mai spus cercetătorii, potrivit PopSci.

În viitor, autorii studiului speră ca aceste mici camere de filmat să nu mai necesite baterii sau chiar să fie alimentate cu energie solară. Astfel, am putea învăța mai multe despre biologia cărăbușilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum și de unde au evoluat aripile insectelor. Efemeridele i-au uimit pe cercetători

Cum poți scăpa de mușcăturile țânțarilor și a altor insecte vara

O nouă specie de gândaci, denumită după activista Greta Thunberg

De ce gândacii pot supravieţui aproape la orice?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase