Home » D:News » Prototipul rachetei SpaceX Starship SN8 a explodat la aterizare, în timpul unui test. Reacția lui Elon Musk

Prototipul rachetei SpaceX Starship SN8 a explodat la aterizare, în timpul unui test. Reacția lui Elon Musk

Publicat: 10.12.2020

Prototipul SpaceX Starship a explodat în timp ce încerca să aterizeze, în urma unui test de lansare de la sediul companiei din Boca Chica, Texas.

Imaginile transmise în direct au surprins racheta aterizând cu o viteză considerabilă, după o coborâre controlată, înainte să fie înghițită de flăcări și fum.

În ciuda sfârșitului catastrofal al testului de șase minute și 30 de secunde, Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, s-a arătat încântat. „Marte, păzea că venim!”, a scris Musk pe platforma Twitter.

Elon Musk a explicat cum s-a produs explozia

Racheta Starship distrusă în accident era un prototip pentru vehiculul de lansare dezvoltat de compania spațială privată a lui Musk pentru a transporta oameni și 100 de tone de cargo în viitoarele misiuni spre Lună și Planeta Roșie.

Testul de zbor a fost conceput pentru a atinge o altitudine de 12.500 de metri, racheta fiind propulsată pentru prima oară de noile motoare Raptor dezvoltate de SpaceX. Însă, SpaceX nu a clarificat dacă racheta a ajuns sau nu la acea altitudine.

Imediat după explozie, Musk a declarat că „presiunea din rezervorul de combustibil al rachetei era prea scăzută” în timpul coborârii, „cauzând velocitatea mare de la aterizate”. Miliardarul a mai adăugat că SpaceX a obținut „datele de care avea nevoie” în urma testului și a lăudat faza de ascensiune a rachetei.

NASA a finanțat cu 135 milioane de dolari construirea Starship

SpaceX a încercat pentru prima dată să lanseze Starship marți, 8 decembrie, însă o problemă la motoarele Raptor a dus la renunțarea automată cu doar o secundă înainte de decolare, potrivit The Guardian.

Racheta Starship completă va avea o înălțime de 120 de metri după ce va fi combinată cu propulsorul și este noua generație a vehiculului complet reutilizabil al companiei SpaceX. Planurile ambițioase ale lui Elon Musk de a face călătoriile spațiale mai ieftine depind de dezvoltarea acestei rachete.

NASA a finanțat SpaceX cu 135 milioane de dolari pentru a ajuta la construirea Starship.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SpaceX a lansat cu succes capsula Dragon „Resilience”, însă Elon Musk nu a putut fi prezent

SpaceX va efectua o nouă lansare cu echipaj uman pentru NASA

Misiune istorică SpaceX Crew-1 a NASA către ISS

O parte din sateliții Starlink ai SpaceX s-au pierdut deja în orbită și este îngrijorător

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase