Home » Știință » Forma rară de ADN cvadruplu, observată pentru prima oară de cercetători în celule vii

Forma rară de ADN cvadruplu, observată pentru prima oară de cercetători în celule vii

Sursa foto: Thomas Splettstoesser/Wikimedia
Publicat: 17.01.2021

Două fire subțiri înfășurate într-o spirală. Aceasta este forma emblematică a unei molecule de ADN. Dar uneori, ADN-ul poate forma o rară spirală cvadruplă, iar această structură ciudată poate juca un rol în apariția bolilor precum cancerul.

Nu sunt știute prea multe despre această formă de ADN, cunoscută sub numele de G-quadruplex, însă oamenii de știință au dezvoltat acum o nouă modalitate de a detecta aceste molecule ciudate și de a observa cum se comportă în celule vii.

Într-un nou studiu, publicat pe 8 ianuarie în jurnalul Nature Communications, cercetătorii au descris modul în care anumite proteine ​​determină apariția acestei structuri.

GALERIE FOTO

Pe viitor, descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea de noi medicamente care să surprindă ADN-ul cu patru spirale și să perturbe activitatea acestuia.

Spre exemplu, medicamentele ar putea interveni atunci când ADN-ul ciudat contribuie la creșterea tumorii canceroase.

Un rol important într-o varietate de procese cruciale pentru viață și boli

„Tot mai multe dovezi arată că G-quadruplex joacă un rol important într-o varietate largă de procese cruciale pentru viață, dar și în cazul multor boli”, a precizat Ben Lewis, cercetător la Departamentul de Chimie de la Imperial College, Londra, și unul dintre autorii studiului.

Nenumărate studii au arătat o legătură între prezența ADN-ului ciudat și divizarea rapidă a celulelor canceroase, proces care duce la creșterea tumorii. Așadar, deci oamenii de știință au propus ipoteza că vizarea ADN-ului ciudat cu medicamente ar putea încetini sau opri această diviziune celulară periculoasă, iar unele studii susțin deja această teorie.

„Totuși, veriga lipsă a fost surprinderea acestei structuri în celule vii”, a adăugat Lewis.

Cum poate apărea această formă ciudată de ADN

Cu alte cuvinte, oamenii de știință aveau nevoie de o modalitate mai bună de a urmări aceste molecule de ADN în acțiune, iar noul studiu începe să completeze acele lipsuri, potrivit Science Alert.

Această formă de ADN poate apărea atunci când o moleculă de ADN dublu se pliază pe el însuși sau atunci când mai multe fire de ADN se leagă de un singur acid nucleic, cunoscut sub numele de guanină, unul dintre elementele de bază ale ADN-ului.

De asemenea, oamenii de știință au identificat și alte molecule care se leagă de ADN. Viitoarele cercetări privind aceste interacțiuni moleculare ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte medicamente ce se pot lega de ADN.

Vă mai recomandăm să citiți și:

ADN-ul moștenit de la neanderthali crește riscul de cancer și boli autoimune la oamenii moderni

Un ADN special din ochii bufnițelor ar putea funcționa drept o „super-lentilă” cu vedere nocturnă

ADN-ul lui Cristofor Columb, studiat la sute de ani de la moartea lui. Ce caută cercetătorii

Nu există o singură genă care îi face pe unii oameni stângaci. Cel puțin 41 de regiuni din ADN sunt implicate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase