Home » Știință » O nouă descoperire despre Venus: există suficientă lumină solară care trece prin norii lui

O nouă descoperire despre Venus: există suficientă lumină solară care trece prin norii lui

O nouă descoperire despre Venus: există suficientă lumină solară care trece prin norii lui
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.10.2021

Carl Sagan, astronom american și cercetător planetar, a susținut că pe Venus trebuie să existe dinozauri. După ce oamenii au trimis sonde pe această planetă, orice iluzie a unei lumi tropicale luxuriante s-a risipit.

Pe Venus erau temperaturi și presiuni extrem de ridicate, care ar face imposibilă orice formă de viață.

Dar, de curând, astrobiologii și-au îndreptat din nou atenția asupra „Stelei Dimineții”. Dar de data aceasta, în loc să se uite la suprafață, s-au uitat în nori, notează Universe Today.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Politehnica din California, Pomona, a calculat că există un strat în atmosferă în care poate apărea fotosinteza. Adică există o zonă în stratul de nori al lui Venus în care viața ar fi putut evolua.

Un strat gros de nori de acid sulfuric înconjoară Venus, care are unele avantaje. Acesta împrăștie sau absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor UV dăunătoare care lovesc planeta, la fel ca stratul de ozon pe Pământ. Norii sunt atât de eficienți în eliminarea luminii UV, încât doar un singur tip (UV-A) o traversează.

Concluziile studiului. Pe Venus este suficientă lumină solară

Dar viața are nevoie de apă, nu de acid sulfuric, pentru a exista și, conform calculelor anterioare, nu ar fi suficientă pe planetă. Dr. Rakesh Mogul, autorul principal al noului studiu, a arătat că o parte din materialul din atmosfera lui Venus ar putea fi neutralizat. Acest material neutralizat, cum ar fi bisulfatul de amoniu, este mai favorabil existenței apei în atmosferă decât se credea până acum.

Apa este disponibilă, dar mai este nevoie de ceva pentru realizarea fotosintezei, mecanismul prin care o mare parte din viață își derivă energia. Fotosinteza are nevoie și de lumină. De obicei, această lumină vine de la Soare. Dar pe Venus ar putea exista o altă sursă de energie, căldura termică de pe planetă.

Dr. Mogul și echipa sa au descoperit că radiația termică care provine din zonele inferioare ale planetei ar fi suficientă pentru a produce fotosinteza. S-ar putea realiza chiar și atunci când acea parte a planetei se îndrepta spre Soare.

Cu alte cuvinte, energia termică emisă de Venus este mult mai mică în comparație cu lumina Soarelui care lovește planeta. Nivelurile de energie din căldură ar fi similare nivelurilor de lumină solară experimentate în apropierea orificiilor hidrotermale din ocean pe Pământ. Considerate ca o sursă alternativă de combustibil pentru energia solară, aceste orificii adăpostesc și unele forme de viață care utilizează fotosinteza ca sursă de energie. Procesul funcționează chiar și la nivelurile relativ scăzute de energie disponibile doar de la căldura termică a lui Venus.

Citește și: 

Astronomii susțin că viața de pe Venus ar trebui să fie „un nou tip de organism”

O trăsătura planetară neașteptată a fost descoperită pe planeta Venus

Cât durează cea mai lungă zi din Sistemul Solar? Venus are răspunsul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase