Home » Știință » „Pielea din ciuperci”, o alternativă sustenabilă care ar putea salva planeta

„Pielea din ciuperci”, o alternativă sustenabilă care ar putea salva planeta

„Pielea din ciuperci”, o alternativă sustenabilă care ar putea salva planeta
Credit foto: Madewithreishi
Publicat: 05.01.2022

Alternativele vegane pentru piele ar putea să salveze mai mult decât animale. Oamenii de știință din spatele celei mai noi tendințe în modă, „pielea din ciuperci”, cred că mycelium, un material crescut din fungi ce pot fi modificate genetic pentru a arăta și a avea aceeași textură precum pielea de vițel sau oaie, ar putea ajuta la salvarea planetei.

Dr. Matt Scullin, director executiv al companiei de biomateriale MycoWorks, prezice că pielea din ciuperci ar putea fi revoluționară pentru sustenabilitate, „deschizând calea unui viitor în care designul începe cu materialul, nu cu obiectul”.

Fine Mycelium, un material brevetat ce poate fi crescut din fungi în doar câteva săptămâni, imită aparența și textura pielii. Totodată, materialul din ciuperci depășește pielea adevărată în materie de rezistență și durabilitate. Materialul a debutat recent în industria high fashion după ce a fost folosită de Hermès pentru o poșetă.

„Poate oferi același răspuns emoțional ca pielea animală”

„Poate oferi același răspuns emoțional ca pielea animală”, a spus Scullin. Pe o planetă cu resurse naturale finite, Scullin crede că tehnologia și pielea din ciuperci ar putea fi revoluționare și ar putea avea implicații pentru inovație în procesul de fabricație dincolo de modă.

Având în vedere că produsele din piele au reprezentat 15% din piața de lux în 2019, potrivit Statista Consumer Market Outlook Luxury Leather Goods Report, alternativele sustenabile ar putea avea un impact semnificativ asupra amprentei de carbon a industriei de modă, scrie The Guardian.

Bolt Threads, o altă companie de biomateriale din California care lucrează cu pielea din ciuperci, care a colaborat cu Stella McCartney pentru o poșetă dezvăluită la Săptămâna Modei de la Paris și dezvoltă produse cu Adidas, este un alt jucător important pe piață, alături de MycoWorks.

Pielea creată din fungi, un material preferat de studiourile de modă de lux

Poate că ciupercile nu au o reputație luxoasă, însă pielea creată din fungi a devenit un material exclusivist, preferat de studiourile de modă de lux care lucrează cu organza din mătase și cașmir. Însă, pentru a avea un impact substanțial asupra sustenabilității, materialul ar trebui să fie accesibil și la prețuri mai mici.

„Lucrăm mai întâi cu case de modă de lux pentru că acestea sunt cu un pas înainte atunci când vine vorba de sustenabilitate. Acestea sunt companii care își pot permite să gândească pe termen lung și la scară largă”, a precizat Scullin.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ciupercile sălbatice din Germania încă mai prezintă urme ale contaminării de la Cernobîl

Ciupercile pot reduce riscul de cancer cu până la 45%. Câte ciuperci ar trebui să consumăm zilnic

„Ciuperci magice” au crescut în sângele unui bărbat după injectarea cu un ceai specific

Primul studiu care arată modul în care ciupercile psihoactive duc la „moartea egoului”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase