Home » Istorie » Dieta lui Albert Einstein. Ce mânca marele fizician?

Dieta lui Albert Einstein. Ce mânca marele fizician?

Publicat: 18.03.2022

Albert Einstein are multe citate celebre, iar unul dintre ele afirmă că „nimic nu va fi mai benefic pentru sănătatea umană și nu va crește șansele de supraviețuire a vieții pe Pământ atât de mult ca evoluția către o dietă vegetariană.”

Poate din cauza acestui citat, oamenii presupun adesea că Einstein era vegetarian, ceea ce i-a determinat pe unii să speculeze că abținerea de la carne i-a ajutat funcția sa cognitivă.

Însă, în marea majoritate a vieții sale, Einstein a fost omnivor, devenind vegetarian doar cu aproximativ un an înainte de moartea sa, în 1955.

În 1954, Albert Einstein i-a scris o scrisoare fizicianului Hans Meuhsan. „Trăiesc fără grăsimi, fără carne, fără pește, dar mă simt destul de bine în acest fel”, i-ar fi transmis Einstein.

Ce mânca Albert Einstein dimineața?

Știm de mult timp că dieta joacă un rol cheie în sănătatea noastră generală. Iar în ultimii ani, legătura dintre microbiom – microorganismele care locuiesc în intestinul nostru, a căror alcătuire depinde parțial de ceea ce mâncăm – și funcția creierului nostru devine din ce în ce mai clară.

Așadar, toate acestea ne fac să ne întrebăm dacă a fost geniul lui Einstein, așa cum au susținut unii, ajutat de dieta sa?

Oamenii de știință au înțeles de mult timp că organismul uman, inclusiv creierul, are nevoie de hrană pentru a funcționa în mod optim. Dacă micul dejun este sau nu cea mai importantă masă a zilei este încă în discuție, dar se pare că Einstein a înțeles importanța acestuia pentru creier, conform Inverse.

Herta Waldow, menajera care locuia cu Einstein, a realizat o serie de interviuri despre experiența sa, lucrând pentru celebrul om de știință. În cartea care a rezultat, Einstein at Home, Waldow susține că acesta „mânca întotdeauna ouă prăjite, cel puțin două”, aproape în fiecare dimineață. Potrivit acesteia, îi plăceau ciupercile, precum și mierea. „Probabil că ar fi mâncat ciuperci de trei ori pe zi”, spune ea.

Ciupercile, preferatele savantului

În biografia sa despre Einstein, Walter Isaacson a notat că soția lui Einstein, Elsa, „se bucura foarte mult să caute alimente. Cumpăra ouăle, untul și pâinea care îi plăceau lui, chiar dacă războiul făcea ca aceste alimente de bază să fie greu de procurat”.

Așadar, este posibil ca și pâinea prăjită să fi făcut parte din micul dejun al lui Einstein.

Fie că știa sau nu, micul său dejun era de fapt destul de dens din punct de vedere nutrițional. Ouăle sunt bogate în proteine și minerale precum fierul, seleniul și fosforul. Ciupercile, unele dintre preferatele fizicianului, sunt bogate în vitaminele B și antioxidanți.

Sursa foto: Pixabay

Este puțin probabil ca aceste alimente să fi fost sursa geniului lui Einstein, dar o dietă bogată în proteine, vitamine și minerale este posibil să fi ajutat creierul lui Einstein să funcționeze în mod optim.

Ce mânca Einstein la prânz și la cină?

În comparație cu micul dejun, prânzul era mult mai puțin obișnuit în viața de zi cu zi a lui Einstein. În 1915, el i-a scris o scrisoare celui de-al doilea fiu al său, Hans Albert Einstein, în care spunea că este adesea atât de absorbit de muncă, încât uită să ia prânzul.

În ceea ce privește cina, chiar și atunci când altcineva gătea, Einstein avea o dietă relativ simplă, chiar dacă nu una extrem de sănătoasă.

Isaacson scrie că unii dintre prietenii savanți ai lui Einstein se întâlneau în mod regulat pentru a discuta despre fizică și alte preocupări academice. Aceste cine, scrie Isaacson, „erau mese cu cârnați, brânză, fructe și ceai”.

Într-adevăr, chiar și atunci când mâncarea era mult mai sofisticată, Einstein era mai degrabă predispus să se lase absorbit de conversație, acordând puțină atenție la ceea ce mânca.

Einstein a fost afectat de probleme gastrointestinale de-a lungul vieții

Așadar, deși este imposibil de spus dacă dieta lui Einstein a contribuit la puterea sa cerebrală extraordinară, faimosul fizician a fost, din păcate, afectat de probleme gastrointestinale cronice de-a lungul vieții sale. Printre acestea se numărau atât ulcerul gastric, cât și icterul.

Când Einstein avea 38 de ani, unul dintre prietenii săi a devenit atât de îngrijorat de problemele digestive ale savantului, încât l-a trimis la un medic. Medicul l-a diagnosticat cu o „afecțiune cronică a stomacului” și i-a impus o dietă de patru săptămâni cu orez, macaroane și pâine zwieback, o pâine germană uscată și crocantă, asemănătoare cu pâinea prăjită.

În ciuda dietei fade, problemele sale au persistat până mai târziu în viață și păreau să devină mai grave cu timpul. Medicii i-au spus mai întâi să aibă o dietă echilibrată, alcătuită din carne și carbohidrați simpli. Apoi, cu un an înainte de a muri, un medic i-a sugerat să elimine complet carnea, grăsimile și alcoolul.

În aprilie 1955, Einstein a murit. Deși probabil că dieta sa nu este de vină, este posibil ca obiceiurile sale de viață să fi fost de vină.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Efectul Einstein arată că vom crede aproape orice dacă este spus de un om de știință

„Cel mai valoros” manuscris al lui Einstein s-a vândut cu o sumă

Cele șapte moduri în care Albert Einstein a schimbat lumea

Fizicianul evreu premiat cu Nobel care a contribuit apoi masiv la dezvoltarea bombei atomice. A intrat într-un conflict deschis chiar cu Einstein

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase