Home » D:News » Astronauții Crew-4 au ajuns la Stația Spațială Internațională, la bordul unei capsule SpaceX

Astronauții Crew-4 au ajuns la Stația Spațială Internațională, la bordul unei capsule SpaceX

Publicat: 27.04.2022

SpaceX i-a lansat cu succes pe astronauții Crew-4, a patra misiune de astronauți pe Stația Spațială Internațională, pentru NASA înainte de zorii zilei de miercuri, 27 aprilie, astfel că numărul total de zboruri cu echipaj al companiei ajunge la șapte.

Noua capsulă SpaceX Dragon Freedom, care i-a transportat pe astronauții Crew-4, a decolat de pe Launch Pad 39A, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, montată pe o rachetă Falcon 9 în două etape, pe 27 aprilie.

Capsula Dragon și cei patru pasageri ai săi (astronauții Kjell Lindgren, Robert Hines și Jessica Watkins, de la NASA, și Samantha Cristoforetti, de la Agenția Spațială Europeană) au ajuns la Stația Spațială Internațională în timpul nopții, a confirmat Spaceflight Now.

Astronauții Crew-4 sunt nerăbdători

„Este un privilegiu să ajungi să zbori cu acest nou vehicul, Crew Dragon Freedom, pe orbită. Ne simțim grozav și așteptăm cu nerăbdare priveliștea”, a spus Lindgren în spațiu, după lansare.

La aproximativ 9 minute și jumătate după lansare, prima etapă a lui Falcon 9, denumită B1067, a aterizat cu succes pe drona SpaceX A Shortfall of Gravitas (ASOG) în Oceanul Atlantic, încheind al patrulea zbor al propulsorului.

Aceasta a lansat anterior misiunea de marfă CRS-22 și zborul Crew-3 pentru NASA, precum și satelitul Türksat 5B, în iunie, noiembrie și, respectiv, decembrie anul trecut. B1067 este așteptat să se întoarcă la Port Canaveral la bordul ASOG în zilele următoare.

Între timp, misunea Ax-1 a revenit pe Pământ

Lansarea pentru astronauții Crew-4 vine în urma unei alte misiuni de astronauți pilotate de SpaceX, Axiom 1 (Ax-1), care s-a lansat spre ISS pe 8 aprilie și a aterizat în largul coastei Jacksonville, Florida, pe 25 aprilie. Decolarea misiunii Crew-4 marchează o nouă etapă istorică pentru SpaceX, care a lansat acum două echipaje de pe aceeași platformă la mai puțin de trei săptămâni distanță.

Inițial programată să decoleze cu o săptămână mai devreme, data de lansare a lui Crew-4 a fost amânată din cauza plecării întârziate a lui Ax-1 de pe ISS.

Pe lângă faptul că capsulele Dragon ale ambelor misiuni erau programate să ocupe același port de andocare pe stația spațială, personalul de asistență NASA și SpaceX doreau până la două zile între întoarcerea lui Ax-1 și lansarea lui Crew-4 pentru a „termina revizuirea datelor”, a scris recent Kathy Lueders, șefa zborului spațial uman al NASA, într-un tweet.

În fața întârzierilor continue, a asigurat Lueders, „39 de ore între operațiuni ne oferă suficient timp pentru a finaliza această sarcină, Stația Spațială Internațională a virat din nou pentru a evita resturile unui satelit distrus de ruși”.

Probleme cu parașutele

Managerul de Certificare NASA pentru Programul Echipajului Comercial, Carla Koch, a vorbit despre verificările efectuate de Ax-1, subliniind atenția acordată sistemelor de deschidere a parașutei capsulei Dragon.

O întârziere în deschiderea parașutei a fost observată în timpul întoarcerii pe Pământ a mai multor misiuni SpaceX anterioare, anume Crew-2 și zborul privat Inspiration4, precum și una dintre misiunile de marfă robotizate Dragon ale companiei către ISS.

Toate au fost în cele din urmă deschise în siguranță, iar investigațiile NASA și SpaceX au determinat că deschiderea întârziată este o apariție nominală pentru sistemele de parașute ale SpaceX. Koch a declarat că, deși a existat o „îngrijorare” cu privire la parașute înainte de Crew-3, „[echipele] vor face aceleași [verificări de siguranță] după Axiom-1, înainte de ai lansa pe astronauții Crew-4”.

Astronauții Crew-4 au plecat într-o capsulă botezată Freedom

Astronauții din misiunea Crew-3 sunt încă la bordul ISS; aceștia sunt așteptați înapoi pe Pământ la scurt timp după ce Crew-4 sosește la laboratorul de pe orbită.

Noua capsulă Dragon care transportă această rundă de astronauți către ISS a fost numită Freedom (Libertate) de către membrii echipajului său, potrivit unui tweet din 23 martie al comandantului misiunii, Lindgren. Numele, a scris Lindgren, celebrează „un drept fundamental al omului și industria și inovația care emană din spiritul uman neîmpovărat”.

Într-o discuție cu presa din 31 martie, Lindgren a subliniat importanța capacității NASA de a relua lansările cu echipaj după retragerea în 2011 a navetei lor spațiale și a vorbit despre beneficiile parteneriatului agenției cu compania SpaceX.

O altă sursă de inspirație a fost găsită în Freedom 7, primul zbor spațial uman american, care l-a lansat pe astronautul Alan Shepard, de la NASA, într-o scurtă călătorie suborbitală pe 5 mai 1961. Într-un omagiu adus acelui zbor de demult, Lindgren a explicat dorința echipajului ca nava lor să reprezinte „o reflectare a cât de departe am ajuns”.

Descriind vederea rachetei Mercury-Redstone folosită pentru acea misiune, acum expusă la Centrul spațial Johnson al NASA din Houston, Lindgren a declarat: „vederea primei lansări a lui Freedom 7 și nivelul la care ne aflăm astăzi sunt cu adevărat lucruri remarcabile. Așadar, am vrut să sărbătorim libertatea pentru o nouă generație de jucători spațiali”.

Prima femeie de culoare care va sta pe termen lung la bordul ISS

Această „nouă generație” o include pe specialistul misiunii Jessica Watkins. Spre deosebire de ceea ce a fost posibil în America din 1961, Watkins va deveni prima femeie de culoare care va finaliza o ședere pe termen lung la bordul ISS.

Astronauții Crew-4 vor petrece aproximativ șase luni trăind pe ISS, perioadă în care își vor ocupa timpul cu peste 200 de experimente științifice, cel puțin două plimbări spațiale ale astronauților NASA și o posibilitate ca specialistul misiunii Cristoforetti să ajute într-o plimbare spațială cu membri ruși ai echipajului.

Cândva în septembrie, după lansarea lui Crew-5, Freedom este programată să se întoarcă pe Pământ într-unul dintre locurile de aterizare calificate din largul coastei Floridei, Golful Mexic sau din Oceanul Atlantic.

Vă recomandăm să citiți și:

Elon Musk a spus că sistemul de transport futurist Hyperloop ar putea trece în subteran

„Orașul dintre nori”. Arhitecții propun clădiri mai ușoare decât aerul, care să planeze deasupra străzilor

Modernizare nucleară „istorică”. Rusia va desfășura rachetele Sarmat până în toamnă

Stația Spațială Internațională a virat din nou pentru a evita resturile unui satelit distrus de ruși

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase