Home » Știință » Cercetătorii au construit un robot care ucide gândacii cu un laser foarte puternic

Cercetătorii au construit un robot care ucide gândacii cu un laser foarte puternic

Publicat: 26.10.2022

Cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt, din Edinburgh, Scoția, au construit robotul care ucide gândacii folosind un laser mortal și care înglobează inteligență artificială.

Deși ideea de a ținti dăunătorii cu un fascicul de lumină ucigaș pare desprinsă din filmele SF, dispozitivul nu a fost făcut doar de dragul de a aduce aceste filme mai aproape de realitate; inventatorii mașinăriei cred că dispozitivul ar putea oferi un înlocuitor ieftin și ecologic pentru insecticidele încărcate cu toxine.

În timp ce inginerii care au creat robotul care ucide gândacii folosind laser spun că invenția lor ar putea fi folosită pentru a viza o varietate de insecte nedorite, ei cred că gândacii de bucătărie sunt subiectul ideal de testare.

„Dacă îi poți ucide pe aceștia, atunci poți ucide orice dăunător”, a spus Ildar Rakhmatulin, liderul proiectului.

Robotul care ucide gândacii este un adevărat vânător mecanizat

Iată cum funcționează. Dispozitivul, care este compus dintr-un computer minuscul, două camere și un laser de 1.600 de miliwați, folosește „vederea artificială” pentru a-și vâna prada.

Deși testele de până acum au fost promițătoare, chiar dacă dispozitivul abia poate ține pasul cu gândacii, cercetătorii spun că există loc de îmbunătățire. Următorii pași sunt antrenarea robotului să lovească anumite părți ale corpului insectelor, în special abdomenul, pentru a se asigura de victorie, scrie Futurism.

Există o mulțime de cazuri de utilizare. „Dacă vorbim despre aplicații industriale sau agricole, este o posibilitate foarte serioasă. Este foarte ieftin, chiar și în comparație cu pesticidele, pentru că prețul laserului nu este atât de mare”, a spus Rakhmatulin.

Robotul nu va putea fi folosit în locuințe

Din păcate, în cazul în care ați dori să instalați unul în propria casă, Rakhmatulin nu recomandă acest lucru.

„Nu va fi niciodată complet sigur”, a spus cercetătorul, explicând că laserele pot provoca leziuni oculare grave. „Părerea mea este că nu poate fi folosit pentru aplicații casnice”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce studiază inginerii zborul păsărilor?

Oamenii de știință încearcă să învețe un robot să râdă la momentul potrivit

Cercetătorii chinezi au testat mașini care levitează cu ajutorul magneților

Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase