Home » Știință » Sindromul de intestin iritabil ar putea fi o formă de „intoleranță la gravitație”

Sindromul de intestin iritabil ar putea fi o formă de „intoleranță la gravitație”

Sindromul de intestin iritabil ar putea fi o formă de „intoleranță la gravitație”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.12.2022

Nimeni nu știe cu adevărat cum sau de ce se dezvoltă sindromul de intestin iritabil (IBS), dar gastroenterologul Brennan Spiegel de la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles a schițat o nouă ipoteză cu greutate.

Spiegel susține că sindromul de intestin iritabil este declanșat de incapacitatea organismului de a gestiona gravitația.

Intestinele noastre, explică Spiegel, sunt ca un mare sac de cartofi pe care trebuie să îl purtăm toată viața.

Dacă gestionarea obișnuită a gravitației de către corpul nostru eșuează din orice motiv, diafragma noastră poate aluneca în jos și ne poate comprima intestinele, putând provoca probleme de motilitate și o creștere excesivă a bacteriilor.

„Sistemul nostru nervos a evoluat, de asemenea, într-o lume a gravitației, iar acest lucru ar putea explica de ce mulți oameni simt fluturi abdominali atunci când sunt anxioși”, spune Spiegel, potrivit ScienceAlert.

Legătura dintre sistemul nostru nervos și gravitație

„Este curios că aceste senzații intestinale apar și atunci când cad spre Pământ, cum ar fi atunci când cad pe un roller coaster sau într-un avion cu turbulențe. Nervii din intestin sunt ca un detector străvechi de forță G care ne avertizează atunci când experimentăm – sau suntem pe cale să experimentăm – o cădere periculoasă.”

În prezent, nu există un test definitiv pentru acest sindrom, iar simptomele sale sunt extrem de variabile de la un pacient la altul.

În prezent, se crede că aproximativ 10% dintre oamenii din întreaga lume suferă de acest sindrom, iar Spiegel este unul dintre numeroșii oameni de știință care lucrează pentru a afla de ce. Gravitatea, susține el, ar putea fi forța de bază care atrage laolaltă toate aceste simptome diferite.

În cadrul lui Spiegel, un răspuns dezordonat la gravitație ar putea declanșa, de asemenea, o tulburare de interacțiune între intestine și creier. Prin strivirea intestinelor, aceasta ar putea avea un impact chiar și asupra microbiomului intestinal, provocând hipersensibilitate, inflamație sau disconfort.

Gravitația ar putea declanșa o tulburare de interacțiune între intestine și creier

Dacă sindromul este cauzat de faptul că organismul se luptă cu gravitația, atunci s-ar putea explica de ce terapia fizică și exercițiile fizice se pot dovedi atât de benefice în ameliorarea simptomelor sale.

De asemenea, ar putea explica de ce serotonina tinde să fie ridicată la pacienți.

Serotonina este un neurotransmițător care este produs în principal în intestin pentru a ne regla mișcările intestinale și, de asemenea, starea noastră de spirit, dar o cantitate prea mare poate declanșa diareea. De asemenea, este implicată în reglarea tensiunii noastre arteriale ca răspuns la gravitație.

Fără serotonină, spune Spiegel, corpul tău ar putea să nu fie capabil să se ridice în picioare, să-și mențină echilibrul sau să continue să circule sângele.

Studiul a fost publicat în The American Journal of Gastroenterology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Unele bacterii intestinale ar putea provoca artrită reumatoidă

Sindromul autodistilării intestinale, un mister tot mai aproape de elucidare

Ce provoacă pofta de alimente grase? Legătura neștiută dintre intestin și creier

Cum repară intestinul celulele deteriorate? ,,Abia acum începem să înțelegem”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase