Home » Cultură » John Gotti, gangsterul care și-a omorât șeful pentru a-i lua locul

John Gotti, gangsterul care și-a omorât șeful pentru a-i lua locul

John Gotti, gangsterul care și-a omorât șeful pentru a-i lua locul
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.03.2023

John Gotti (1940 – 2002), nepotul unor imigranți italieni, a fost unul dintre cei mai mari gangsteri din lume. Provenit dintr-o familie numeroasă și săracă (Gotti a avut 12 frați) care locuia în South Bronx, New York, John a luat calea infracțiunilor încă de mic, luând parte la jafuri și furturi de mașini, ceva mai târziu ajungând să comită un spectru aproape complet de crime (inclusiv omoruri).

John Gotti a fost arestat și încarcerat în 1985, după ce l-a omorât pe Paul Castellano, șeful clanului Gambino (familia Gambino era una dintre cele cinci familii care formau mafia americană din New York și care domina lumea interlopă, printre activitățile „preferate” numărându-se pariuri, spălare de bani, fraude, prostituție, trafic de droguri, angajatori pentru asasini plătiți).

După ce a fost condamnat la închisoare pe viață (printre altele, pentru crimă, evaziune fiscală și cămătărie), John Gotti a murit de cancer în 2003.

Ce scrie FBI despre John Gotti pe site-ul instituției?

John Gotti a fost un mafiot violent și nemilos care a crescut pe străzile din New York și care, de-a lungul carierei sale de gangster veritabil, a intrat și a ieșit din închisoare de mai multe ori.

Pentru că s-a dedicat infracțiunilor încă de când era copil, se poate spune că viața sa fără crime a fost destul de scurtă. De altfel, mai toți membrii familiei Gotti au avut probleme cu legea de-a lungul timpului. În 1968, John și-a ispășit prima pedeapsă majoră odată cu acuzațiile pe care FBI i le-au adus lui și altor doi complici ai săi în comiterea de furturi de mărfuri în apropierea aeroportului John F. Kennedy. Toți cei trei bărbați au fost condamnați pentru deturnare și condamnați la trei ani de închisoare.

În 1968, de exemplu, l-am arestat pentru implicarea într-un complot de furt de mărfuri în valoare de câteva mii de dolari. Gotti a fost trimis la închisoare, dar a fost eliberat în 1972. Însă Gotti a recidivat foarte curând, creând probleme în mod regulat. După doi ani, l-am arestat din nou. De data aceasta pentru pentru crimă. Dar povestea s-a repetat. A intrat la închisoare și a ieșit în câțiva ani.

De la un moment dat, Gotti a intrat în contact cu membrii familiei Gambino, câștigându-le simatia și încrederea și implicându-se alături de aceștia în tot felul de ilegalități, de la jocurile de noroc și împrumuturi de bani, până la traficul de narcotice.

La începutul anilor ’80, cu ajutorul interceptărilor telefonice, a informatorilor mafiei și agenților sub acoperire, reușim să aflăm informații mai clare despre ierarhia și activitățile familiei Gambino și a clanurilor care erau în contact cu ei, ajungând astfel să construim cazuri serioase ale lor și implicării lor în crime.

Moartea lui Castellano

În seara zilei de 16 decembrie 1985, mafiotul Paul Castellano, șeful clanului Gambino, în vârstă de 70 de ani, și mâna lui dreaptă, Thomas Bilotti, au fost împușcați mortal în fața unui restaurant, în urma planului pus la cale de John Gotti.

După ce și-a eliminat competiția, Gotti i-a luat locul lui Castellano, devenind astfel noul șef al grupării Gambino. Ce a urmat apoi? Au urmat alte fărădelegi, plus o viață trăită în lux, aroganțe și mai mari, costume din cele mai scumpe, petreceri opulente și zgomotoase. Toate acestea au atras atenția în jurul său, în scurt timp Gotti transformându-se într-o celebritate media, presa numindu-l „The Dapper Don”.

John Gotti devenise un fel de erou și simbol local în cartierul său, Howard Beach. Când a venit momentul să fie judecat pentru acuzațiile de racket, Gotti și ceilalți inculpați au fost achitați de crimele lor. Oficialii FBI au descoperit ulterior de ce a fost posibil acest lucru. Coordonatorul juraților, cel care dăduse verdictul, fusese suspus presiunilor din partea oamenilor lui Gotti. A fost o înfrângere zdrobitoare pentru oamenii legii, Gotti devenind atunci simbolul invincibilității mafiei.

În decembrie 1990, agenții noștri și detectivii NYPD l-au arestat din nou pe Gotti, acesta fiind acuzat de mai multe infracțiuni, printre care extorcare, manipulare și intimidare a juraților. De această dată, judecătorul a dispus ca jurații să rămână anonimi, aceștia fiind identificați doar printr-un număr, în acest fel nimeni nemaiputând să recurgă la intimidarea ori influențarea lor.

Această strategie a avut rezultate favorabile, pentru că pe 2 aprilie 1992, Gotti a fost condamnat pentru 13 capete de acuzare, inclusiv pentru ordonarea și coordonarea uciderii lui Castellano și a lui Bilotti, fiind ultima dată când mafiotul a mai sfidat și încălcat legile statului.

FBI-ul transformase condamnarea lui Gotti într-o cruciadă organizațională. După ce l-a presat pe noul subșef al familiei Gambino, Sammy Gravano, să depună mărturie împotriva lui Gotti, liderul mafiei a fost în cele din urmă condamnat pentru crimă. Se crede că în timpul perioadei în care John Gotti a deținut poziția de șef al clanului, familia Gambino a făcut mai mult de 500 de milioane de dolari din activități ilegale, cum ar fi jocurile de noroc, traficul de droguri, extorcare și fraudă.

John Gotti a murit de cancer la gât, în închisoare, la data de 10 iunie 2002.

Surse:

https://www.fbi.gov/history/famous-cases/john-gotti

https://www.britannica.com/biography/John-Gotti

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mafiotul de o brutalitate cumplită care a îngrozit America

Cum şi-a găsit „naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii

D.B. Cooper, bărbatul necunoscut care a deturnat un avion și nu a fost prins niciodată

Edwin Hubble, astronomul care a demonstrat existența altor galaxii. „Timpul trecut este finit, timpul viitor este infinit”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase