Home » Știință » Telescopul Hubble a surprins în detaliu o galaxie pitică din vecinătatea Căii Lactee

Telescopul Hubble a surprins în detaliu o galaxie pitică din vecinătatea Căii Lactee

Telescopul Hubble a surprins în detaliu o galaxie pitică din vecinătatea Căii Lactee
Sursa foto: ESA/Hubble & NASA, R. Tully
Publicat: 24.03.2023

O galaxie pitică, denumită UGCA 307, pe un fundal neregulat de galaxii îndepărtate, poate fi văzută într-o nouă imagine realizată de Telescopul Spațial Hubble al NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA).

Galaxia este formată dintr-o fâșie luminată de stele care conține bule roșii de gaz. Acestea marchează regiunile de formare recentă a stelelor și se află la aproximativ 26 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Corbul (în latină Corvus).

Apărând doar ca un mic petic de stele, UGCA 307 este o galaxie pitică, fiind o structură definitivă, care seamănă doar cu un petic cețos de nori trecători.

Hubble a investigat aproape trei sferturi din galaxiile apropiate

Această imagine este parte a unui proiect Hubble de explorare a fiecărei galaxii cunoscute din apropiere, prin care astronomii capătă o perspectivă asupra vecinătății noastre galactice, potrivit Phys.org.

Înainte de acest set de observații, Hubble a investigat aproape trei sferturi din galaxiile apropiate, cu suficiente detalii pentru a identifica cele mai strălucitoare stele și pentru a înțelege stelele care populează fiecare galaxie.

Imaginea a fost realizată cu un instrument instalat în 2002

Acest proiect Hubble și-a propus să exploreze sfertul rămas de galaxii apropiate, profitând de lacunele din programul de observare al Telescopului Hubble.

Această imagine spectaculoasă a fost captată de Camera Avansată pentru Observații (ACS) a Telescopului Hubble. Acest instrument a fost instalat la bordul telescopului în anul 2002, în timpul misiunii de întreținere 3B.

ACS a înlocuit unul dintre instrumentele originale Hubble, Faint Object Camera, care a fost construită de ESA.

Vă mai recomandăm și: 

Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie

Astronomii au descoperit galaxii bogate în metale în Universul timpuriu

Noi imagini cu vecinii noștri galactici, surprinse de Telescopul Spațial Hubble

Edwin Hubble, astronomul care a demonstrat existența altor galaxii. „Timpul trecut este finit, timpul viitor este infinit”

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase