Home » Știință » Terapia cu lumină ar putea încetini îmbătrânirea inimii

Terapia cu lumină ar putea încetini îmbătrânirea inimii

Publicat: 31.03.2023

Un studiu condus de cercetători de la Universitatea Buffalo din SUA sugerează că terapia fotobiomodulară (PBM) ar putea să încetinească îmbătrânirea inimii și să întârzie debutul bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale și a hipertensiunii arteriale.

Bolile cardiace sunt principala cauză a deceselor în SUA și aproximativ 20% dintre americanii de peste 65 de ani au fost diagnosticați.

„Ideea a fost să vedem dacă intervenția la vârsta mijlocie ar permite oamenilor să evite o deteriorare suplimentară a inimii legată de vârstă”, a spus Praveen Arany, profesor asociat de biologie orală în cadrul Școlii de Medicină Dentară, într-un comunicat de presă.

Eficacitatea terapiei cu lumină asupra șoarecilor

Pentru acest studiu, cercetătorii s-au concentrat asupra condițiilor și funcțiilor cardiace la șoarecii de vârstă mijlocie. Constatările au indicat că utilizarea terapiei cu PBM a stimulat funcția cardiacă și a redus grosimea peretelui cardiac, potrivit Interesting Engineering.

„Pe măsură ce mușchiul se îngroașă, devine mai rigid, iar acțiunea de pompare a inimii este mai puțin eficientă”, a spus Arany.

Cercetătorii au folosit un LED deasupra capului, mai degrabă decât o sursă de lumină concentrată, pentru a expune șoarecii la lumina în infraroșu apropiat. Expunerea a avut loc cinci zile pe săptămână, timp de două minute în fiecare zi, a fost ambientală și în doze mici.

Un grup de șoareci a fost modificat genetic, astfel încât să dezvolte boli de inimă severe, care duc, în general, la moarte. Însă după tratament, progresia bolilor de inimă la acești pacienți a fost oprită. Grupul cel mai susceptibil a avut o rată de supraviețuire de 100%, comparativ cu rata de supraviețuire obișnuită, de 43%.

Cum funcționează terapia PBM?

Studiul  dezvăluit că expunerea la PBM a fost legată de producția unui factor de creștere transformator (TGF-β1), ceea ce implică faptul că PBM determină activarea TGF-β1. Această substanță este esențială pentru sănătatea și bolile umane, în special pentru afecțiunile legate de vârstă.

Arany a explicat că TGF-β1 reglează activitatea celulelor stem, inflamația și funcția sistemului imunitar, ceea ce poate ajuta la explicarea eficacității terapiei cu lumină.

Una dintre limitările terapiei cu lumină este faptul că este eficientă doar atunci când este administrată cu parametrii corespunzători. Lungimea de undă specifică a luminii (culoarea), intensitatea (doza) și durata expunerii trebuie utilizate pentru eficiență și siguranță.

Descoperirile au arătat că o expunere pe termen lung, atent ajustată, la doze mici de lumină în infraroșu apropiat, făr efecte termice, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii și longevității. În următoarea etapă vor fi efectuate studii clinice controlate pe subiecți umani, potrivit lui Arany.

Vă mai recomandăm și: 

Medicamentele controlate de lumină ar putea oferi terapii precise împotriva cancerului

Spuma cafelei cu lapte a inspirat un nou tip de tratament pentru cancer

Lemnul dulce ar putea oferi potențiale tratamente pentru cancer

AstraZeneca primește sprijinul UE pentru terapiile țintite împotriva cancerului de sân

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase