Home » Cultură » Bruce Lee, legenda nemuritoare. „Înțelepciunea îți va da putere, dar caracterul îți va da respect”

Bruce Lee, legenda nemuritoare. „Înțelepciunea îți va da putere, dar caracterul îți va da respect”

Publicat: 09.06.2023

Probabil unul dintre sfaturile cel mai ușor de reținut, dar plin de înțelesuri aproape absolute pe care legendarul Bruce Lee l-a dat în scurta sa viață este îndemnul „fii (ca) apa, prietene”(„Be water, my friend”). O frază care descrie nu doar filosofia lui vizavi de artele marțiale, dar mai ales abordarea și poziționarea față de viață.

„Golește-ți mintea, fii fără formă. Fără formă, precum este apa. Dacă torni apă într-o ceașcă, ea devine ceașca însăși. Dacă pui apă într-o sticlă, ea devine sticlă. Dacă o pui într-un ceainic, ea devine ceainic. Acum, apa poate curge sau se poate prăbuși. Fii apă, prietene.”

În esență, Bruce Lee pleda pentru o filosofie a adaptabilității și flexibilității în viață, în orice circumstanțe, la fel cum apa se poate adapta, curge și strecura. Fiind deschis la schimbare și capabil să se adapteze la diferite situații, individul ar putea avea mai mult succes în viața personală și profesională.

„Observă că cel mai rigid copac cade cel mai ușor, în timp ce bambusul ori salcia supraviețuiesc îndoindu-se după vânt.”

De ce a murit Bruce Lee?

Bruce Lee a fost ca o carte plină de înțelesuri. O carte valoroasă, dar cu prea puține capitole. Lee s-a stins extrem de repede. A murit la doar 32 de ani, la 20 iulie 1973, în Hong Kong, în circumstanțe nu foarte clare. Au fost înaintate numeroase ipoteze, de la asasinarea de către gangsteri chinezi din cauza implicării sale în luptele clandestine de arte marțiale, otrăvirea de către o iubită geloasă, până la sugestia mai recentă, din 2018, că ar fi murit din cauza unei insolații. S-a zvonit, de asemenea, că o altă posibilă cauză ar fi fost supradoza de droguri sau reacția adversă la anumite medicamente. Necropsia a arătat un edem cerebral. Lee avea antecedente, manifestând deseori convulsii, iar medicamentul pe care îl lua conținea o substanță numită Equagesic (având în compoziție aspirină și tranchilizante), combinația acestor medicamente posibil să fi provocat edemul cerebral care a dus la moartea sa.

Totuși, anul trecut, cercetătorii au venit cu noi ipoteze, susținând că Bruce Lee ar fi murit din cauza hiponatremiei, care apare atunci când organismul nu poate elimina apa suficient de repede. Studiul a fost realizat la Universitatea Autonomă din Madrid, fiind publicat de Clinical Kidney Journey. Lee consuma o cantitate mare de fluide, inclusiv alcool și sucuri, folosea marijuana, rinichii săi erau afectați de practicarea intensivă a artelor marțiale, toți acești factori cumulați reprezentând, spun specialiștii, un risc pentru apariția hiponatremiei.

Părintele artelor marțiale mixte

Bruce Lee a fost un luptător și un profesor strălucit cu o înțelegere extrem de profundă a filosofiei din spatele artelor marțiale. A fost un inovator, iar impactul său asupra lumii artelor marțiale nu poate fi supraestimat. O legendă în toate sensurile cuvântului și un adevărat vizionar care a adus artele marțiale în rândul publicului larg, inspirând milioane de oameni din toată lumea să creadă în ei și să își urmeze pasiunile. Filosof și fondator al Jeet Kune Do, părintele MMA  – Mixed Martial Arts (arte marțiale mixte) și primul actor chinez de la Hollywood.

„Dacă îți pui mereu limite în tot ceea ce faci, fie că e vorba de ceva fizic sau de orice altceva, asta se va răsfrânge asupra muncii și vieții tale. Nu există limite. Există doar platouri, iar tu nu trebuie să rămâi acolo, ci să le depășești.”

„Nu mă tem de omul care a exersat 10.000 de lovituri de picior o dată, ci mă tem de omul care a exersat o lovitură de picior de 10.000 de ori.”

„Să știm nu este suficient; trebuie să aplicăm. A vrea nu este suficient; trebuie să facem.”

A trăit în Hong Kong până la 18 ani

Bruce Jun Fan Lee (Lee Siu Loong), al patrulea copil al familiei, s-a născut la 27 noiembrie 1940 în San Francisco, California, fiind numit de părinți „Jun Fan”. Numele englezesc, Bruce, i-a fost dat de către o asistentă de la Jackson Street Hospital.

Revenit în Hong Kong la vârsta de trei luni, Bruce avea să trăiască acolo până la 18 ani. Una dintre aminitirile memorabile pe care Bruce Lee le-a avut din timpul existenței sale în Hong Kong datează din vremea ocupării Hong Kong-ului de către japonezi. Avea 13 ani, când Bruce a făcut cunoștință cu maestrul Yip Man, un profesor al stilului Wing Chun de gung fu, alături de care a studiat și s-a antrenat cinci ani. Bruce Lee l-a venerat pe Yip Man, văzându-l ca pe un mare maestru și un înțelept.

Călătoria în SUA

În aprilie 1959, cu 100 de dolari în buzunar, Bruce s-a îmbarcat pe un vas cu aburi al companiei American Presidents Line și a început călătoria spre San Francisco. Nu a rămas în San Francisco, a mers mai departe la Seattle, iar la scurt timp s-a înscris în cadrul Universității din Washington (în martie 1961), unde a studiat artele dramatice, filosofia și psihologia. Pasiunea sa pentru gung fu i-a inspirat dorința de a aprofunda fundamentele filosofice, iar multe dintre eseurile scrise de Bruce Lee în acei ani relaționau principiile filosofice cu anumite tehnici de arte marțiale. Pentru a se întreține și a-și putea plăti studiile, Bruce Lee s-a angajat la restaurantul unui prieten de familie, iar în paralel preda kung fu.

Soția lui Bruce Lee a fost una dintre cursantele lui

Cercul restrâns de prieteni pe care Bruce Lee îi instruia l-a încurajat să deschidă o adevărată școală de gung fu și să perceapă o sumă simbolică pentru antrenamentele pe care le oferea. Soarta a făcut ca printre elevii înscriși la cursurile de kung fu ale lui Bruce Lee să fie și o studentă a  Universității din Washington, Linda Emery, care în 1964 avea să-i devină soție și mama celor doi copii ai lor – Shanon și Brandon Lee.

După ce și-a deschis propria școală de arte marțiale, Jun Fan Gung Fu Institute, Bruce Lee și-a construit rapid reputația de instructor desăvârșit și inovator de arte marțiale.

Bruce Lee actorul

În 1966, a intrat și în lumea divertismentului odată cu distribuirea lui în rolul lui Kato din serialul de televiziune „The Green Hornet”, iar după apariția în câteva filme în Hong Kong, Bruce Lee a devenit unul dintre cele mai mari staruri din Asia.

În scurta sa viață și carieră de actor, Bruce Lee a jucat în peste 35 de filme artistice, impresionând datorită abilităților sale de luptător kung fu.

Publicul credea că loviturile lui sunt efecte speciale

Mișcările lui rapide ca fulgerul erau derutante pentru unii privitori, tentați să creadă că erau martorii unor efecte speciale de la Hollywood și nu loviturile lui Bruce Lee, acest maestru al artelor marțiale care a sfidat legile naturii.

În 1973, la 26 iulie, a fost lansat pe marile ecrane cel mai faimos film în care a jucat Bruce Lee, „Enter the Dragon”, în regia lui Robert Clouse, prima coproducție Hollywood/Hong Kong, Lee fiind unul dintre producători. Filmul, care a ajuns în cinematografe la scurt timp după moartea lui Bruce Lee, a făcut din el un superstar internațional și a contribuit la popularizarea artelor marțiale în Occident.

Arta lui Bruce a avut un fundament filosofic, centrându-și principiile pe ideile de simplitate, directețe și libertate personală.

6 recorduri ale lui Bruce Lee

Bruce Lee a fost singurul om care a reușit să spargă un sac de nisip de 45 kg cu o lovitură laterală.

Putea lovi cu pumnul de 9 ori într-o secundă, în timp ce pumnul său putea forța un adversar de 75 kg să se îndepărteze la 5-6 metri.

Avea o putere de lovire de 350 de kilograme, aceeași cu aceea a campionului de box Muhammad Ali, cu specificația că Bruce Lee cântărea 64 de kilograme, în timp ce Ali avea o greutate dublă.

Bruce Lee putea lovi cu piciorul de 6 ori într-o secundă, iar mișcarea sa emblematică „Skip Sidekick” putea să arunce în aer o persoană de 200 de kilograme.

Bruce Lee putea face în jur de 1500 de flotări cu ambele mâini dintr-o dată, 400 pe o mână, 200 pe două degete și 100 pe un deget mare.

Bruce Lee deține recordul mondial pentru lovirea cu piciorul a unui sac de nisip de 135 kg în tavanul care avea o înălțime de aproximativ 5 metri.

Soția lui Bruce Lee a fost Linda Emery Lee Cadwell. Brandon Lee, fiul lui Bruce și al Lindei, a murit în 1993, la 28 de ani, în urma unei răni cauzate de o defecțiune a unei arme de foc, în timp ce filma pentru producția The Crow. Moartea lui a fost, de asemenea, considerată controversată, necunoscându-se cu adevărat dacă a fost vorba despre un accident sau o faptă intenționată.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000045/bio?ref_=nm_ov_bio_smhttps://brucelee.com/bruce-lee

https://rapidleaks.com/sports/7-world-records-held-by-bruce-lee-the-martial-arts-guinness/

https://www.britannica.com/biography/Bruce-Lee

https://academic.oup.com/ckj/article/15/12/2169/6546216

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tommy Lee Jones, o prezență unică pe marile ecrane. „Cred că cel mai important este să ai compasiune față de toți”

Stan Lee, creatorul Universului Cinematic Marvel. Avea origini românești

Legendarul Bruce Lee ar fi murit pentru că a băut prea multă apă

Christopher Lee, cel mai bun Dracula al tuturor timpurilor

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase