Home » Știință » Descoperirea unei exoplanete neobișnuite oferă noi indicii despre formarea planetelor

Descoperirea unei exoplanete neobișnuite oferă noi indicii despre formarea planetelor

Publicat: 07.08.2023

O echipă internațională de oameni de știință a descoperit o planetă neobișnuită, de mărimea lui Jupiter, care orbitează în jurul unei stele de masă mică, numită TOI-4860, situată în constelația Corvus.

Gigantul gazos nou descoperit, numit TOI-4860 b, este o planetă neobișnuită din două motive: stelele cu o masă atât de mică nu sunt așteptate să găzduiască planete precum Jupiter, iar planeta pare să fie bogată în elemente grele.

Studiul, condus de astronomii de la Universitatea din Birmingham, este publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Inițial, planeta a fost identificată cu ajutorul satelitului Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA ca urmare a unei scăderi a luminozității în timp ce tranzita în fața stelei sale gazdă, însă aceste date nu au fost suficiente pentru a confirma că este vorba despre o planetă.

O planetă neobișnuită de mărimea lui Jupiter

Echipa a folosit Observatorul SPECULOOS South, situat în deșertul Atacama din Chile, pentru a măsura semnalul planetar în mai multe lungimi de undă și a validat natura planetară.

Astronomii au observat, de asemenea, planeta chiar înainte și după ce a dispărut în spatele stelei gazdă, observând că nu a existat nicio schimbare de lumină, ceea ce înseamnă că planeta nu emitea niciuna. În cele din urmă, echipa a colaborat cu un grup japonez care a folosit Telescopul Subaru din Hawaii. Împreună au măsurat masa planetei pentru a o confirma pe deplin.

Urmărirea acestei stele și confirmarea planetei sale a fost inițiativa unui grup de doctoranzi din cadrul proiectului SPECULOOS, scrie EurekAlert.

Un ,,Jupiter cald”

,,Conform modelului de formare a planetelor, cu cât o stea are o masă mai mică, cu atât mai puțin masiv este discul de material din jurul acelei stele”, a explicat George Dransfield, unul dintre doctoranzi, care și-a prezentat recent teza la Universitatea din Birmingham.

,,Deoarece planetele sunt create din acest disc, se aștepta ca planetele cu masă mare, precum Jupiter, să nu se formeze. Cu toate acestea, am fost curioși în legătură cu acest lucru și am vrut să verificăm candidații planetari pentru a vedea dacă este posibil. TOI-4860 este prima noastră confirmare și, de asemenea, este steaua cu cea mai mică masă care găzduiește o astfel de planetă de masă mare.”

Noul gigant gazos are nevoie de aproximativ 1,52 zile pentru a parcurge o orbită completă în jurul stelei sale gazdă, dar, deoarece gazda sa este o stea rece cu masă mică, planeta însăși poate fi numită un ,,Jupiter cald”. Aceasta este o subclasă de planete care prezintă un interes deosebit pentru astronomii care doresc să se bazeze pe observațiile lor inițiale și să afle mai multe despre modul în care se formează acest tip de planete.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Secretele sateliților lui Jupiter, dezvăluite cu ajutorul Telescopului Webb

Telescoapele TESS și Spitzer ale NASA au descoperit o exoplanetă acoperită cu vulcani

Un nou record pentru cel mai greu element găsit pe o exoplanetă

O nouă exoplanetă de tipul super-Jupiter, cea mai tânără descoperită cu proprietăți cunoscute

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase