Home » D:News » Comportament „periculos și neprofesionist” al chinezilor: au folosit sonarul într-o zonă în care se aflau scafandri australieni

Comportament „periculos și neprofesionist” al chinezilor: au folosit sonarul într-o zonă în care se aflau scafandri australieni

Comportament „periculos și neprofesionist” al chinezilor: au folosit sonarul într-o zonă în care se aflau scafandri australieni
Anthony Albanese. Foto: Profimedia
Publicat: 21.11.2023

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a acuzat marina chineză de comportament „periculos și neprofesionist” după un incident produs în apele internaționale din apropierea Japoniei. O navă a Chinei a folosit sonarul într-o zonă în care se aflau scafandri militari australieni.

Scafandrii australieni de la bordul fregatei HMAS Toowoomba încercau să îndepărteze plasele de pescuit de pe elicele navei pe 14 noiembrie, când un distrugător chinez s-a apropiat, a declarat ministrul apărării Richard Marles, potrivit CNN.

În ciuda faptului că a fost avertizat că o operațiune a scafandrilor era în curs de desfășurare, distrugătorul chinez și-a folosit sonarul într-un mod care „a reprezentat un risc pentru siguranța scafandrilor australieni”, se arată în declarație.

Comportament „periculos și neprofesionist” al chinezilor

Evaluările medicale au constatat că scafandrii au suferit răni minore, se mai arată în declarație.

Navele militare folosesc sonarul pentru a detecta și localiza obiecte în apă. Scafandrii expuși la niveluri ridicate de sunete subacvatice pot suferi de „amețeli, leziuni ale auzului sau alte leziuni ale altor organe sensibile”, în funcție de frecvența și intensitatea sunetului, susțin specialiștii.

Luni, în timpul unui interviu acordat Sky News, Albanese s-a declarat „foarte îngrijorat” de incident, adăugând că „o persoană a suferit o rană ca urmare a acțiunilor Chinei”.

Guvernul chinez nu a comentat incidentul. Acesta a avut loc la o săptămână după ce Albanese a efectuat o vizită istorică la Beijing, prima a unui lider australian în ultimii șapte ani, pentru a stabiliza legăturile bilaterale dificile.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase