Home » D:News » Caviarul a ajuns de la simbol al luxului în restaurantele fast-food

Caviarul a ajuns de la simbol al luxului în restaurantele fast-food

Caviarul a ajuns de la simbol al luxului în restaurantele fast-food
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2025

Caviarul, una dintre cele mai exclusiviste delicatese din lume, trece printr-o transformare surprinzătoare. Devine tot mai accesibil consumatorilor obișnuiți, inclusiv în fast-food-uri, relatează AFP.

Un exemplu elocvent este recenta colaborare dintre Burger King și marca de caviar Astana. Lanțul de fast-food a lansat în Franța, pe 1 aprilie, o ofertă limitată de șapte nuggets de pui însoțite de o pungă de 10 grame de caviar de origine chineză, la prețul de 19 euro. Ceea ce mulți au crezut inițial că e o glumă s-a dovedit real, stocurile epuizându-se rapid.

Fenomenul este amplificat de vedete și influenceri. Rihanna a postat un videoclip pe Instagram în care savura nuggets cu caviar, iar celebrul bucătar american David Chang apare într-un videoclip viral scufundând pui prăjit în caviar. La US Open s-a vândut anul trecut o cutie de șase nuggets cu caviar la prețul de 100 de dolari.

„Puteți savura caviarul într-un mod mult mai relaxat”

Mikael Petrossian, directorul brandului francez Petrossian, consideră că lumea asistă la o „demistificare” a caviarului: „Puteți savura produsul într-un mod mult mai relaxat”, spune el, adăugând că personal îi place să mănânce caviar cu chipsuri.

Există însă și opinii contrare. Olivier Cabarrot, directorul brandului Prunier, afirmă: „Este greu să vorbim despre democratizarea acestui produs. Dar putem vorbi despre o mai mare accesibilitate, obținută prin vânzarea de cantități mai mici”.

Prețurile ridicate ale caviarului, între 1.000 și 30.000 de euro pe kilogram, se explică prin raritatea și investițiile uriașe necesare. Sturionul începe să producă icre abia după 8-10 ani, iar cel beluga are nevoie de cel puțin 15 ani pentru a ajunge la maturitate.

Remi Dechambre, jurnalist gastronomic, consideră că percepția s-a schimbat: „Consumul a devenit mai obișnuit, mai puțin formal, chiar dacă încă face oamenii să viseze”.

Robin Panfili, jurnalist gastronomic, vede în inițiativa Burger King o strategie de marketing inteligentă: „Prin reunirea a două lumi complet opuse – luxul și fast-foodul – scopul este de a demistifica un produs considerat istoric luxos și elitist”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026