Home » D:News » Caviarul a ajuns de la simbol al luxului în restaurantele fast-food

Caviarul a ajuns de la simbol al luxului în restaurantele fast-food

Caviarul a ajuns de la simbol al luxului în restaurantele fast-food
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2025

Caviarul, una dintre cele mai exclusiviste delicatese din lume, trece printr-o transformare surprinzătoare. Devine tot mai accesibil consumatorilor obișnuiți, inclusiv în fast-food-uri, relatează AFP.

Un exemplu elocvent este recenta colaborare dintre Burger King și marca de caviar Astana. Lanțul de fast-food a lansat în Franța, pe 1 aprilie, o ofertă limitată de șapte nuggets de pui însoțite de o pungă de 10 grame de caviar de origine chineză, la prețul de 19 euro. Ceea ce mulți au crezut inițial că e o glumă s-a dovedit real, stocurile epuizându-se rapid.

Fenomenul este amplificat de vedete și influenceri. Rihanna a postat un videoclip pe Instagram în care savura nuggets cu caviar, iar celebrul bucătar american David Chang apare într-un videoclip viral scufundând pui prăjit în caviar. La US Open s-a vândut anul trecut o cutie de șase nuggets cu caviar la prețul de 100 de dolari.

„Puteți savura caviarul într-un mod mult mai relaxat”

Mikael Petrossian, directorul brandului francez Petrossian, consideră că lumea asistă la o „demistificare” a caviarului: „Puteți savura produsul într-un mod mult mai relaxat”, spune el, adăugând că personal îi place să mănânce caviar cu chipsuri.

Există însă și opinii contrare. Olivier Cabarrot, directorul brandului Prunier, afirmă: „Este greu să vorbim despre democratizarea acestui produs. Dar putem vorbi despre o mai mare accesibilitate, obținută prin vânzarea de cantități mai mici”.

Prețurile ridicate ale caviarului, între 1.000 și 30.000 de euro pe kilogram, se explică prin raritatea și investițiile uriașe necesare. Sturionul începe să producă icre abia după 8-10 ani, iar cel beluga are nevoie de cel puțin 15 ani pentru a ajunge la maturitate.

Remi Dechambre, jurnalist gastronomic, consideră că percepția s-a schimbat: „Consumul a devenit mai obișnuit, mai puțin formal, chiar dacă încă face oamenii să viseze”.

Robin Panfili, jurnalist gastronomic, vede în inițiativa Burger King o strategie de marketing inteligentă: „Prin reunirea a două lumi complet opuse – luxul și fast-foodul – scopul este de a demistifica un produs considerat istoric luxos și elitist”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Limitarea vitezei pentru toate tipurile de mașini. Decizia luată de autoritățile franceze
Limitarea vitezei pentru toate tipurile de mașini. Decizia luată de autoritățile franceze
Guvernul condus de Giorgia Meloni a adoptat o lege care prevede pedepse mai mari și include mai multe infracțiuni
Guvernul condus de Giorgia Meloni a adoptat o lege care prevede pedepse mai mari și include mai multe infracțiuni
Rotația Pământului accelerează în iulie și august. Cât de scurte vor fi zilele?
Rotația Pământului accelerează în iulie și august. Cât de scurte vor fi zilele?
O scurtă istorie a medicinei veterinare. Pe urmele vindecătorilor necuvântătoarelor
O scurtă istorie a medicinei veterinare. Pe urmele vindecătorilor necuvântătoarelor
Leacul simplu pentru răul de mașină în vehicule electrice
Leacul simplu pentru răul de mașină în vehicule electrice
Joaca de-a Dumnezeu: cercetătorii vor să construiască ADN uman de la zero
Joaca de-a Dumnezeu: cercetătorii vor să construiască ADN uman de la zero
Cea mai scumpă floare din lume. Shenzhen Nongke, orhideea de 200.000 de dolari creată în laborator
Cea mai scumpă floare din lume. Shenzhen Nongke, orhideea de 200.000 de dolari creată în laborator
Istoria hârtiei igienice: de la luxul antic la necesitatea zilnică. Un obiect modest cu o istorie grandioasă
Istoria hârtiei igienice: de la luxul antic la necesitatea zilnică. Un obiect modest cu o istorie grandioasă
De la regele Charles la Macron: povestea opincarului român care a făcut artă din piele și tradiție. „Opincile sunt bunicii adidașilor și talpa țării”
De la regele Charles la Macron: povestea opincarului român care a făcut artă din piele și tradiție. „Opincile sunt ...
Prima femeie europeană în Tibetul interzis. Viața fabuloasă a Alexandrei David-Néel, călătoare, budistă și spioană spirituală
Prima femeie europeană în Tibetul interzis. Viața fabuloasă a Alexandrei David-Néel, călătoare, budistă și spioană ...
Activarea unei gene „tăcute” repornește regenerarea țesuturilor la șoareci
Activarea unei gene „tăcute” repornește regenerarea țesuturilor la șoareci
Abuzul emoțional: semnele ascunse, efectele pe termen lung și drumul spre vindecare
Abuzul emoțional: semnele ascunse, efectele pe termen lung și drumul spre vindecare
Nu știi ce simți, dar simți că lipsește ceva? Poate fi trauma neglijării emoționale
Nu știi ce simți, dar simți că lipsește ceva? Poate fi trauma neglijării emoționale
Test de cultură generală. Care este cea mai deșteaptă rasă de pisică?
Test de cultură generală. Care este cea mai deșteaptă rasă de pisică?
O descoperire arheologică autentică: Astronomii au găsit „dinozaurii Universului”
O descoperire arheologică autentică: Astronomii au găsit „dinozaurii Universului”
China instalează energie fotovoltaică la foc aprins, însă rămâne cel mai mare poluator
China instalează energie fotovoltaică la foc aprins, însă rămâne cel mai mare poluator
Noi taxe pentru turiștii care ajung în cele mai populare insule grecești
Noi taxe pentru turiștii care ajung în cele mai populare insule grecești
Câți dintre români suferă de diabet? Mulți trăiesc cu boala fără să știe!
Câți dintre români suferă de diabet? Mulți trăiesc cu boala fără să știe!