Home » Cultură » Miuccia Prada, a treia pe lista celor mai bogați creatori de modă din lume

Miuccia Prada, a treia pe lista celor mai bogați creatori de modă din lume

Miuccia Prada, a treia pe lista celor mai bogați creatori de modă din lume
Miuccia Prada (stânga) și regizorul mexican Alejandro Inarritu. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.05.2025

Miuccia Prada este co-director executiv și co-director creativ al mărcii italiene de genți și modă Prada și director creativ al Miu Miu.

Este, de asemenea, cea mai tânără nepoată a lui Mario Prada (co-fondatorul Prada, în 1913), și cea care a transformat modesta casă de marochinărie a familiei sale într-una dintre cele mai puternice firme de prêt-à-porter din modă.

Cu o avere de aproape 4.5 miliarde de dolari, Miuccia Prada se află pe locul 3 în topul celor mai bogați fashion designeri din lume, după Giorgio Armani (care are puțin peste 13 miliarde de dolari) și Ralph Lauren (a cărui avere este estimată la 8.1 miliarde de dolari).

În 2023, Prada număra 631 de magazine proprii și francizate în întreaga lume și un total global de 14.876 de angajați.

Primul magazin Prada a fost deschis la Milano în 1913 și era specializat pe genți de voiaj de lux.

Când Miuccia Prada a preluat compania bunicului ei în 1978, a dat lovitura pe piață cu un rucsac negru din nailon, datorită produsului ei, Miuccia fiind numită în 1980, conform Wall Street Journal, una dintre cele mai puternice 30 de femei din Europa.

Renumita creatoare de modă are o relație complexă și veche cu comunismul. Născută în 1949 la Milano, Miuccia a crescut într-o perioadă de tulburări politice semnificative în Italia și în Europa. Licențiată în Științele Politice la Universitatea din Milano în 1971, în timpul anilor de formare, Miuccia a fost implicată activ în mișcări politice, în special în cele aliniate ideologiilor de stânga.

Prada s-a alăturat Partidului Comunist în timp ce era încă studentă, participând la demonstrații și susținând diverse probleme sociale, inclusiv drepturile femeilor. Apartenențele sale politice din trecut n-au constituit pentru Prada niciun secret, aceasta vorbind mereu deschis despre convingerile pe care le avea și despre cum i-au modelat viziunea asupra lumii.

Și dacă inițial Miuccia Prada considera moda ca fiind o activitate mai puțin importantă decât politica sau medicina, de la un moment dat perspectivele sale asupra viitoarei cariere s-au schimbat radical, punând pe primul loc estetica și asumându-și în totalitate rolul de creator de modă revoluționar.

Până să se lanseze cu adevărat în lumea modei, Miuccia a fost artist mim și a colaborat cu Piccolo Teatro din Milano. S-a alăturat afacerii familiei în 1978, creând accesorii, în 1985 ducând numele companiei la un nivel la care niciunul dintre urmașii Prada nu visase vreodată.

În 1988, Miuccia Prada și-a lansat linia de îmbrăcăminte pentru femei, pe care a descris-o ca „uniforme pentru cele private de drepturi”, în 1993 a creat brand-ul Miu Miu, iar în 1995 a lansat prima sa linie de îmbrăcăminte pentru bărbați.

Miuccia Prada este prima dintre creatorii de modă internaționali care a colaborat cu arhitecți inovatori pentru a stabili noi tendințe în designul magazinelor. Rem Koolhaas și Herzog & de Meuron, laureați ai Premiului Pritzker, au lucrat cu Prada pentru a crea magazinele „Epicenter” din New York (2001), Tokyo (2003) și Los Angeles (2004), magazine dedicate bunurilor de lux, îmbinând tehnologia, design-ul și arhitectura cu o gamă întreagă de servicii exclusive și experiențe senzoriale și audiovizuale unice.

În 2012, Muzeul Metropolitan de Artă (Met) din New York a vernisat expoziția „An Impossible Conversation”, o retrospectivă a influențelor și legăturile dintre designerul italian Elsa Schiaparelli, care a activat în prima jumătate a secolului XX, și brandul de lux Prada și un proiect curatorial inovator care a folosit tehnologia video pentru a crea o conversație imaginară între cele două personalități emblematice ale modei.

Expoziția a inclus o selecție variată de articole vestimentare, accesorii și lucrări artistice care ilustrează stilurile distincte ale celor două creatoare de modă. De exemplu, lucrările lui Schiaparelli erau cunoscute pentru utilizarea culorilor vibrante și pentru integrarea elementelor surrealiste în modă, în timp ce Prada este recunoscută pentru abordările sale minimaliste și inovatoare.

În 2014, Miuccia Prada a renunțat la funcția de președinte al companiei și s-a alăturat soțului ei, Patrizio Bertelli, în calitate de co-șef executiv.

În februarie 2020, Raf Simons a fost numit co-director creativ al mărcii Prada, alături de Miuccia Prada, lucrând în parteneriat cu responsabilități egale în ceea ce privește contribuția creativă și luarea deciziilor.

Prada a primit numeroase distincții pentru munca sa, inclusiv CFDA International Designer Award în 2004 și primul Designer Internațional al Anului la British Fashion Awards 2013. Începând cu 2017, este listată a 79-a cea mai puternică femeie din lume de către Forbes. În 2018, British Fashion Council i-a acordat Miucciei Prada premiul pentru realizări remarcabile la The Fashion Awards 2018.

Miuccia Prada este căsătorită din 1978 cu Patrizio Bertelli (n.1946) – CEO al grupului Prada. Bertelli, la rândul său, era om de afaceri când a cunoscut-o pe Miu, conducând o companie producătoare de curele și genți. La sfârșitul anilor 1970, după întâlnirea cu Miuccia Prada, Bertelli s-a angajat în proiectul de extindere a mărcii Prada, care va deveni unul dintre liderii mondiali pe piața luxului, introducând, printre altele, un model de afaceri inovator – la acea vreme foarte avangardist – bazat pe internalizarea și controlul direct al întregului lanț de aprovizionare, în spatele succesului imperiului Prada aflându-se atenția absolută pentru o calitate fără compromisuri, aplicată în fiecare fază a procesului de producție și distribuție.

Patrizio Bertelli deține o diplomă Honoris Causa în Administrarea Afacerilor, obținută la Universitatea din Florența și un masterat în Administrarea Afacerilor (MBA) Honoris Causa de la Centro Universitario di Organizzazione Aziendale. În 2006, revista americană Time l-a clasat, împreună cu Miuccia Prada, printre cele mai influente 100 de cupluri din lume, iar în 2012 a fost primul italian din istorie inclus în America’s Cup Hall of Fame.

În 2021, Alma Mater Studiorum – Universitatea din Bologna i-a acordat „Sigillo d’Ateneo”, o recunoaștere prestigioasă conferită exclusiv personalităților de top, ca „exemplu de capacitate extraordinară pentru inovare, spirit de echipă, talent, abilități, viziune, perseverență și strategie ”.

În decembrie 2023, Grupul Prada a lansat o inițiativă educațională numită „Sea Beyond” în colaborare cu UNESCO, un program conceput pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la conservarea oceanelor și pentru a promova practicile durabile legate de mediul marin.

Surse:

https://www.businessoffashion.com/people/miuccia-prada/

https://www.ft.com/content/b1e0140b-a2e3-4d1d-8575-53b83ec0adb3

https://www.nytimes.com/interactive/2023/10/19/t-magazine/miuccia-prada-fashion.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cât de bogat este Vaticanul?

Americanii trăiesc mai puțin decât europenii. Nici măcar oamenii bogați nu scapă!

Cât au pierdut cei mai bogați oameni ai planetei din cauza tarifelor lui Trump?

Ion Țiriac, cel mai bogat român din lume în clasamentul Forbes

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum a ajutat o carte poștală la reunirea unei familii după 121 de ani?
Cum a ajutat o carte poștală la reunirea unei familii după 121 de ani?
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” al biologiei
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” ...
Astronomii au obsevat pentru prima dată „semințele” din care iau naștere planetele
Astronomii au obsevat pentru prima dată „semințele” din care iau naștere planetele
Un medicament pentru tuse ar putea proteja oamenii de unele dintre cele mai grave simptome ale bolii Parkinson
Un medicament pentru tuse ar putea proteja oamenii de unele dintre cele mai grave simptome ale bolii Parkinson
Noua modă printre cimpanzei: animalele se afișează cu iarbă în urechi și alte orificii
Noua modă printre cimpanzei: animalele se afișează cu iarbă în urechi și alte orificii
Acum 130.000 de ani, neanderthalienii refoloseau oasele de leu de peșteră drept „unelte multifuncționale”
Acum 130.000 de ani, neanderthalienii refoloseau oasele de leu de peșteră drept „unelte multifuncționale”
Cele mai bune exerciții fizice diferă în funcție de personalitate
Cele mai bune exerciții fizice diferă în funcție de personalitate
Oamenii de știință au descoperit o legătura alarmantă dintre utilizarea Inteligenței Artificiale și psihopatie
Oamenii de știință au descoperit o legătura alarmantă dintre utilizarea Inteligenței Artificiale și psihopatie
O descoperire rară: Razele X dezvăluie cum se vindecau oasele de T. rex
O descoperire rară: Razele X dezvăluie cum se vindecau oasele de T. rex
Greu de ucis, dar în spațiu! Astronomii au descoperit o stea care „refuză” să moară
Greu de ucis, dar în spațiu! Astronomii au descoperit o stea care „refuză” să moară
Record istoric pentru Bitcoin. Cât valorează acum cea mai importantă criptomonedă din lume?
Record istoric pentru Bitcoin. Cât valorează acum cea mai importantă criptomonedă din lume?
Ford recheamă în service 850.000 de mașini. Ce problemă a fost descoperită?
Ford recheamă în service 850.000 de mașini. Ce problemă a fost descoperită?
Ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă, dar astronomii spun că urmează încă două zile mai scurte
Ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă, dar astronomii spun că urmează încă două zile mai scurte
Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină
Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină
Ce spune Elon Musk despre laudele la adresa lui Hitler din partea chatbotului Grok?
Ce spune Elon Musk despre laudele la adresa lui Hitler din partea chatbotului Grok?
O sticlă aruncată în Oceanul Atlantic a fost găsită după 13 ani. Ce mesaj conținea?
O sticlă aruncată în Oceanul Atlantic a fost găsită după 13 ani. Ce mesaj conținea?
Kim Jong Un, dat în judecată de o femeie care a dezertat din Coreea de Nord
Kim Jong Un, dat în judecată de o femeie care a dezertat din Coreea de Nord